Hren malo drugače
Hren malo drugače je velikonočna klasika v novi preobleki. Skuta in kisla smetana, ki ji dodate lističe hrenove korenine je prava paša za oči. Tako pripravljen je primeren za zajtrk, kot predjed ali večerja. Če mu dodate še jajčka in pest izbrane sezonske solate bo ta hrenov karpačo polnovreden obrok v vseh pogledih.
Hren malo drugače – pripomočki:
- ostro strgalo
- skodelica
- pripomoček za mešanje
Hren malo drugače – sestavine:
- 2 do 3 jušne žlice ne pretlačene skute
- 1 do 2 zvrhani jušni žlici kisle smetane
- sol po okusu
- hrenova korenina
Po želji servirajte s trdo kuhanimi jajci. Čas priprave 10 minut. Količina primerna za dve osebi.
Hren malo drugače – postopek priprave:
V izbrano skodelico odmerite ustrezno količino ne pretlačene skute in kisle smetane. Posolite in premešajte. Razmerje med skuto in smetano določite sami glede na to kako gost ali tekoč namaz želite. Bolj gostega boste lahko servirali kot kepico in jo še dodatno posuli z lističi hrena. Redkejša pa bo primerna za namaz preko rezine kruha.
Očistite korenino hrena ter jo naribajte na tanke lističe – kot karpačo.
Lističe umešajte v pripravljeno skuto.
Nekaj naribanih hrenovih lističev prihranite za dekoracijo ali posip.
Ponudite ob šunki in trdo kuhanih jajcih. Lahko dodate tudi liste mladega radiča in regrata.
Če ste ljubitelj skute morate poskusiti tudi:
- polnjene paprike z zeliščno skuto
- skuto z rukolo drobnjakovimi cvetovi in luštrekom
- palačinke s koprivami in zeliščno skutnim nadevom
- prehransko bogato skuto za zajtrk
- ajdove palačinke s skutnim nadevom
- jabolčni štrudl s skuto in lešniki kot gibanica
- skuto za zvečer, ko potrebujemo beljakovine
- zeliščno skuto, zakladnico zdravja