Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom
Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom je zdrava popestritev jedilnika. Primerno pikantna, polna blagodejnih eteričnih olj je primerna za zajtrk, malico, predjed ali večerjo. Hitra priprava je tudi dober izhod v sili, ko je potrebno pripraviti obrok a nimate veliko časa. Gurmanom prijetno poboža dušo in oko. Odlična izbira je tudi za diabetike in ohranjanje telesne teže.
Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – pripomočki:
- deska
- glavni kuharski nož
- pripomoček za mešanje
- posoda za pripravo
Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – sestavine:
Količino posameznih sestavin prilagodite po svojem okusu. Naj vam zaupam samo to, da zelišč v skuti ni nikoli preveč. Zmerni bodite le pri luštreku saj ima zelo močan vonj in okus in lahko hitro preglasi ostale sestavine (razen seveda, če ga imate res radi). Količino kisle smetane prilagodite glede na to, kako mokra je skuta v osnovi ter kako gosto skuto želite in kako jo boste servirali (kot namaz, v skodelici ali oblikovano v kroglice). Vzorčni recept je za dve osebi, svojega prilagodite sebi.
- 4 jušne žlice ne pretlačene skute
- 2 do 3 jušne žlice kisle smetane
- sol po okusu
- šopek sveže rukole (v receptu je uporabljena divja rukola iz mojega vrta, skuto lahko pripravite tudi z vrtno rukolo)
- 4 do 5 cvetov drobnjaka
- manjši šopek drobnjaka
- 1 vršiček svežega luštreka
Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – postopek priprave:
Naberite in operite izbrana zelišča. Cvetov ne operete.
V posodo za pripravo skute odmerite skuto in kislo smetano.
Dodate sol in sveže sesekljana izbrana zelišča.
Sestavine dobro premešate.
Jed ponudite na krožniku z nekaj vejicami rukole in posipom iz drobnjakovih cvetov. Skuto z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom lahko preprosto namažete tudi na rezino kruha.
Če ste ljubitelj skute jo lahko pripravite tudi kot:
- prehransko bogato skuto za zajtrk
- zeliščno skuto- zakladnico zdravja
- ajdove palačinke s skutnim nadevom
- skuta – zvečer potrebujemo beljakovine
- palačinke s koprivami in zeliščno skutnim nadevom