Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom
Print Friendly, PDF & Email

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom je zdrava popestritev jedilnika. Primerno pikantna, polna blagodejnih eteričnih olj je primerna za zajtrk, malico, predjed ali večerjo. Hitra priprava je tudi dober izhod v sili, ko je potrebno pripraviti obrok a nimate veliko časa. Gurmanom prijetno poboža dušo in oko. Odlična izbira je tudi za diabetike in ohranjanje telesne teže.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – pripomočki:

 • deska
 • glavni kuharski nož
 • pripomoček za mešanje
 • posoda za pripravo

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – sestavine:

Količino posameznih sestavin prilagodite po svojem okusu. Naj vam zaupam samo to, da zelišč v skuti ni nikoli preveč.  Zmerni bodite le pri luštreku saj ima zelo močan vonj in okus in lahko hitro preglasi ostale sestavine (razen seveda, če ga imate res radi). Količino kisle smetane prilagodite glede na to, kako mokra je skuta v osnovi ter kako gosto skuto želite in kako jo boste servirali (kot namaz, v skodelici ali oblikovano v kroglice). Vzorčni recept je za dve osebi, svojega prilagodite sebi.

 • 4 jušne žlice ne pretlačene skute
 • 2 do 3 jušne žlice kisle smetane
 • sol po okusu
 • šopek sveže rukole (v receptu je uporabljena divja rukola iz mojega vrta, skuto lahko pripravite tudi z vrtno rukolo)
 • 4 do 5 cvetov drobnjaka
 • manjši šopek drobnjaka
 • 1 vršiček svežega luštreka

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom – postopek priprave:

Naberite in operite izbrana zelišča. Cvetov ne operete.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

V posodo za pripravo skute odmerite skuto in kislo smetano.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

Dodate sol in sveže sesekljana izbrana zelišča.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

Sestavine dobro premešate.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

Jed ponudite na krožniku z nekaj vejicami rukole in posipom iz drobnjakovih cvetov. Skuto z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom lahko preprosto namažete tudi na rezino kruha.

Skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom

Če ste ljubitelj skute jo lahko pripravite tudi kot:

O sestavinah in prehranski vrednosti
Drobnjak pomaga zniževati holesterol ima pa tudi antiseptično delovanje zato ga uvrstite na svoj jedilnik kar se da pogosto. Tako pripravljena skuta bo v vseh pogledih blagodejno vplivala na vaše telo. Kvalitetno vas bo nasitila ter oskrbela z beljakovinami, vlakninami, maščobami ter minerali. Svoje bodo prispevala tudi eterična olja, ki jih v izbranih zeliščih najdemo v presežkih. Nizek glikemični indeks bo poskrbel tudi za diabetike ali ohranjanje zdrave telesne teže. Izbrana za zajtrk z rezino kruha in nekaj listi solate vas bo dolgotrajno nasitila, zvečer pa bo telo oskrbela z amino kislinami in poskrbela za regeneracijo in spanec.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor