Počasi pražena govedina v omaki
Govedina, ki jo počasi prepražimo na olju in čebuli, da pri tem nastane takšna krasna omaka, je sočna, okusna in mehka. Postrežemo jo skupaj s svojo priljubljeno prilogo in solato.
Govedina v omaki – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Govedina v omaki – sestavine
Za 2 osebi:
- 500 g govedine brez kosti
- 30 ml sončničnega olja
- 70 g sveže ali 20 g že pražene čebule
- 200 ml vode
- 1 žlica bele moke tip 500
- 1 žlička mlete sladke rdeče paprike
- morska sol po okusu
- poper po želji
Govedina v omaki – postopek
Meso narežemo na malo večje kose 3 – 4 cm, kot da bi se pripravljali na kuhanje govejega golaža, če nimate ostrega noža, pa lahko razrez naročite kar pri mesarju.
V malo bolj globoki ponvi segrejemo sončnično olje, dodamo praženo čebulo, če pražene čebule nimamo, jo najprej olupimo in sesekljamo ter prepražimo, da pozlati, nato pa dodamo na koščke narezano meso in ga posolimo.
Na zmernem ognju med občasnim mešanjem meso s čebulo pražimo 40 – 50 minut, da meso spusti tekočino, nato mesu dolijemo še vodo, dodamo moko in sladko papriko in nadaljujemo s kuhanjem še 50 – 60 minut, oziroma toliko časa, da je meso razkuhano. Vmes občasno pomešamo
Počasi praženo govedino lahko ponudimo skupaj s kruhom, testeninami ali krompirjem.
Iz govejega mesa si lahko pripravimo počasi praženo govedino v omaki, ki bo naslednji dan še bolj okusna. Lučka Glaser
Ideje za prilogo:
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Domači jajčni rezanci.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Slastni vodni žličniki z drobtinami.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Pire krompir s korenčkom.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Beli žganci s krompirjem.