Mesne kroglice v omaki iz pečice
Mesne kroglice so okusne in rahle, obdane z žametno omako bodo teknile vsem. Lahko jih pripravimo več in na zalogo, saj jih lahko tudi zamrznemo za dni, ko nam zmanjkuje časa za kuhanje.
Mesne kroglice v omaki – pripomočki
- pekač 32 x 20 cm
Mesne kroglice v omaki – sestavine
Sestavine za 11 oseb:
- 1200 g mletega mešanega mesa (50% svinjine, 50% govedine)
- 100 g na drobno narezane čebule
- 30 g sesekljanega česna
- 100 g belih drobtin
- 80 ml mleka
- 1 jajce
- morska sol po okusu
- poper po želji
- 50 g svinjske mast ali 50 ml olja za pečenje mesnih kroglic
Za omako:
- 80 g masla
- 80 g pšenične moke tip 500
- 300 ml čiste juhe ali vode
- 300 ml mleka
- 2 žlički temne sojine omake
- 1 žlička gorčice
- morska sol po okusu
- poper po želji
Mesne kroglice v omaki – postopek
Pripravimo si vse sestavine, nato v skledo damo meso in mu dodamo še vse preostale sestavine za mesne kroglice. Maso za kroglice dobro premešamo in pustimo 20 minut stati, da se okusi začimb prepojijo, nato iz mase naredimo majhne kroglice, ki tehtajo okoli 30 g.Medtem, ko masa za mesne kroglice počiva, pripravimo omako: v kozici stopimo maslo in na njem na srednji temperaturi prepražimo moko, da porumeni in zadiši.Zalijemo z juho ali vodo, mlekom, dodamo gorčico in sojino omako, med stalnim mešanjem posodo z omako segrevamo.Ko omaka rahlo zavre, preizkusimo ali je dovolj slana, po potrebi dosolimo in popopramo in odstavimo iz štedilnika.
V kozici segrejemo maščobo in na njej popečemo mesne kroglice, da se zapečejo iz vseh strani, pečemo jih postopoma. Ko so zapečene, jih nalagamo v pekač in ko imamo v pekaču vse mesne kroglice, jih prelijemo z žametno omako.Pekač z mesnimi kroglicami postavimo za 30 minut v, na 200 °C ogreto navadno pečico, na srednje vodilo, da se enakomerno segreva iz vseh strani. Po 30 minutah peke kroglice že lahko postrežemo.
Mesne kroglice v omaki iz pečice lahko ponudimo z različnimi prilogami. Lučka Glaser
Nekaj idej, kaj ponuditi poleg:
- Pire krompir s kislo smetano.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Domači jajčni rezanci.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzni žganci po koroško.
- Ajdovi žganci po koroško.
- Kruhovi cmoki.
- Štrukelj s starim kruhom in skuto.