Pečenka iz telečjega plečeta z maslom
Print Friendly, PDF & Email

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom, ki jo počasi pečemo skupaj s kostjo, je mehka in se dobro speče tudi ob kosti. Dodane začimbe, ki pa jih ne sme biti preveč in seveda maslo, dodajo pečenki in omaki, ki se med peko ustvari odličen okus, omako pa lahko postrežemo skupaj s telečjo pečenko ali pa z njo prelijemo prilogo, testenine, riž, krompir … Pečenko lahko uživamo toplo ali pa hladno, če nam ostane, jo lahko naslednji dan pogrejemo v omaki od pečenja in bo še okusnejša.

Tako pečena telečja pečenka se tako rekoč peče sama, mi pa lahko ta čas izkoristimo za druge aktivnosti, dejavnosti, le uro si nastavimo, da zazvoni, ko je telečja pečenka pečena.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom

 

Pečenka iz telečjega plečeta – pripomočki

  • litoželezen lonec, velikosti 35 x 40 cm s pokrovko ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko v pečici

Pečenka iz telečjega plečeta – sestavine

Za 6 – 8 oseb:

  • 2 kg telečjega plečeta s kostjo
  • 25 g morske soli
  • 6 g mlete rdeče paprike
  • 8 g suhega mletega česna
  • 70 g masla

Pečenka iz telečjega plečeta – postopek

V skodelico najprej odtehtamo začimbe in jih zmešamo.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslomTelečje pleče položimo v posodo, v kateri ga bomo pekli in natremo z začimbami iz vseh strani.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom

Maslo narežemo na kose in položimo na začinjeno meso, meso v pekaču pokrijemo in postavimo v hladno pečico na srednje vodilo, da se bo teletina enakomerno pekla iz vseh strani. Pečico vključimo na 180 °C  klasičnoin tako pustimo 3 h.

Če pečemo v pokriti posodi, se omaka spreminja v paro, ki se dviguje do pokrova pekača in nato iz pokrova steče nazaj v omako, po tem postopku se teletina peče v lastnem soku, kar lahko dosežemo zgolj s peko v pokritem pekaču.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom

Pečeno pečenko vzamemo iz pečice in pustimo pokrito v pekaču še okoli 20 – 30 minut, da se delno ohladi in sokovi v mesu porazdelijo.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom

Najprej na mestu, kjer je najmanj mesa, zarežemo ob kosti in odstranimo kost, kose mesa položimo na podlago, na kateri bomo lahko rezali in narežemo meso prečno na vlakna na debelino, ki nam odgovarja. Omako od pečenja shranimo v drugi posodi, da jo bomo poljubno dodajali pečeni telečji pečenki in različnim prilogam.

Za uravnotežen obrok ponudite zraven tudi skledo priljubljene solate ali zelenjave.

Pečenka iz telečjega plečeta z maslom

Telečja pečenka, pripravljena za še tako zahtevne jedce. Lučka Glaser

Nekaj idej za prilogo:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor