Zamrzovanje štorovk (mraznic)
V poznih jesenskih dneh po travnikih in gozdovih zrastejo gobe, ki jih poznamo pod imenom štorovke ali mraznice, ki so pogojno užitne, zato jih moramo pred uživanjem in pripravo shranka prekuhati – blanširati. Štorovke so dobile ime po svojem rastišču, saj jih največkrat najdemo na razpadajočih štorih. Drugo ime – mraznice, pa so dobile po prvem mrazu, ki se pojavi v poznem jesenskem času.
Zamrzovanje štorovk – pripomočki
- zamrzovalna skrinja ali omara
- posoda primerna za zamrzovanje
Zamrzovanje štorovk – sestavine
- poljubna količina štorovk
- voda
- sol po okusu
Postopek zamrzovanja štorovk
Ko nabiramo mlade štorovke je najbolje, da jih na rastišču lepo odrežemo pri betih in naložimo v košaro. Doma štorovke najprej naložimo na delovno površino, jih pregledamo in odstranimo liste, iglice, zemljo in druge nečistoče. V primeru, da so štorovke že starejše in so se že razprle, jim bet, ki postane bolj trd, odstranimo in klobuk razrežemo.
Pregledane in očiščene štorovke stresemo v večjo količino vode, jih premešamo in hitro poberemo iz vode na cedilo. Štorovk ne namakamo, ampak samo hitro pobiramo iz vode. To ponavljamo tako dolgo, da so štorovke čiste.
Na štedilnik pristavimo lonec z vodo in ga pokrijemo s pokrovko, da voda hitreje zavre in para ne uhaja po prostoru. Ko voda zavre, jo posolimo in dodamo očiščene štorovke, počakamo, da ponovno zavrejo in pustimo vreti 5 minut. Med vrenjem štorovk pobiramo peno iz lonca in jo zavržemo.
Ko so štorovke kuhane, jih stresemo na cedilo in vodo zavržemo, na cedilu jih pustimo toliko časa, da se ohladijo.
Ohlajene štorovke naložimo v primerno posodo ali vrečko za shranjevanje živil, opremimo z napisom o vsebino in datumu shranka, količino si prilagodimo našim potrebam, saj odmrznjenih štorovk ni priporočljivo ponovno zamrzovati.
Uporabnost zamrznjenih štorovk je najmanj 8 mesecev, odmrznjene in neuporabljene štorovke je potrebno zavreči.
Sem ljubiteljica nabiranja in uživanja gob, toda nabiram samo tiste, ki jih dobro poznam in samo toliko, kot jih bom res rabila. Lučka Glaser
Gobje jedi so okusne, zdrave in popestrijo tedenski jedilnik
- Štorovke ali mraznice s krompirjem.
- Gobova pašteta.
- Gobov golaž s polento.
- Jesenska gobova mineštra.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Gobova enolončnica.
- Polenta z jurčki in porom.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.