Zamrzovanje štorovk (mraznic)
Print Friendly, PDF & Email

V poznih jesenskih dneh po travnikih in gozdovih zrastejo gobe, ki jih poznamo pod imenom štorovke ali mraznice, ki so pogojno užitne, zato jih moramo pred uživanjem in pripravo shranka prekuhati – blanširati. Štorovke so dobile ime po svojem rastišču, saj jih največkrat najdemo na razpadajočih štorih. Drugo ime – mraznice, pa so dobile po prvem mrazu, ki se pojavi v poznem jesenskem času.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalnikuZamrzovanje štorovk – pripomočki

  • zamrzovalna skrinja ali omara
  • posoda primerna za zamrzovanje

Zamrzovanje štorovk – sestavine

  • poljubna količina štorovk
  • voda
  • sol po okusu

Postopek zamrzovanja štorovk

Ko nabiramo mlade štorovke je najbolje, da jih na rastišču lepo odrežemo pri betih in naložimo v košaro. Doma štorovke najprej naložimo na delovno površino, jih pregledamo in odstranimo liste, iglice, zemljo in druge nečistoče. V primeru, da so štorovke že starejše in so se že razprle, jim bet, ki postane bolj trd, odstranimo in klobuk razrežemo.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Pregledane in očiščene štorovke stresemo v večjo količino vode, jih premešamo in hitro poberemo iz vode na cedilo. Štorovk ne namakamo, ampak samo hitro pobiramo iz vode. To ponavljamo tako dolgo, da so štorovke čiste.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Na štedilnik pristavimo lonec z vodo in ga pokrijemo s pokrovko, da voda hitreje zavre in para ne uhaja po prostoru. Ko voda zavre, jo posolimo in dodamo očiščene štorovke, počakamo, da ponovno zavrejo in pustimo vreti 5 minut. Med vrenjem štorovk pobiramo peno iz lonca in jo zavržemo.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Ko so štorovke kuhane, jih stresemo na cedilo in vodo zavržemo, na cedilu jih pustimo toliko časa, da se ohladijo.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Ohlajene štorovke naložimo v primerno posodo ali vrečko za shranjevanje živil, opremimo z napisom o vsebino in datumu shranka, količino si prilagodimo našim potrebam, saj odmrznjenih štorovk ni priporočljivo ponovno zamrzovati.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Uporabnost zamrznjenih štorovk je najmanj 8 mesecev, odmrznjene in neuporabljene štorovke je potrebno zavreči.

Štorovke ali mraznice v zamrzovalniku

Sem ljubiteljica nabiranja in uživanja gob, toda nabiram samo tiste, ki jih dobro poznam in samo toliko, kot jih bom res rabila. Lučka Glaser

Gobje jedi so okusne, zdrave in popestrijo tedenski jedilnik

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor