Sušenje listov pastinaka za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje listov pastinaka za začimbo je manj znano, čeprav imajo listi prijeten vonj, okus in bogato sestavino. Liste pastinaka uporabljamo lahko sveže, zamrznjene ali suhe, podobno kakor pri peteršilju, dodajamo jih juham, enolončnicam, omakam, rižotam, …

Nezdrobljene liste suhega pastinaka uporabljamo pri jedeh, kjer se listi odstranijo, zdrobljene pa se dodaja jedem, kjer jih zaužijemo. Sušenje listov pastinaka je preprost postopek in omogoča dolgotrajno shranjevanje, ter uporabo listov rastline vse leto v kulinarične namene.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

 

Sušenje listov pastinaka – pripomočki

  • kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje

Sušenje listov pastinaka – sestavine

  • liste pastinaka v količini primerni našim potrebam

Sušenje listov pastinaka

Liste pastinaka porežemo v lepem suhem vremenu, da je čist in ga ni potrebno prati, dobro ga pregledamo, odstranimo vsa slaba posušene stebla in liste.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

Lepe, čiste liste odstranimo od stebla in jih naložimo na pladenj ali v zabojček in postavimo na suh senčen prostor, kjer se bodo sušili.

Stebla pastinaka lahko tudi shranimo tako, da jih naložimo v vrečko, posodo primerno za zamrzovanje živil in zamrznemo za dodajanje juham, pečenkam …, kjer bomo stebla odstranili, preden ponudimo jed.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

Med sušenjem jih večkrat obrnemo ali premešamo, da se bodo listi enakomerno sušili. Ali so listi pastinaka suhi preverimo tako, da posušen list primemo med prsti in ga poskušamo zdrobiti, če se lepo zdrobi, so suhi, drugače jih pustimo, da se še bolj posušijo.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

Količino posušenih listov, ki jih želimo zdrobiti, naložimo v  sekljalnik in zdrobimo v kosmiče. Če želimo cele, jih pustimo.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

Začimbe uporabljamo zaradi izboljšanja arome in okusa ter obogatitve jedi z  njegovimi koristnimi sestavinami, zato je potrebno tudi pravilno skladiščenje, da rastlina ne izgubi svojih dragocenih sestavin. Tako posušene in pripravljene liste shranimo v steklene, plastične ali kovinske posode za shranjevanje živil, ki se dobro pokrijejo, da aroma pastinaka ne izhlapi.

 Sušenje listov pastinjaka za začimbo

Začinimo si življenje s svojimi začimbami, da bo življenje bolj dišeče, okusno in nasploh lepše. Lučka Glaser

Ideje kam dodati in kako uporabiti suhe liste pastinaka:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor