Sušenje listov pastinaka za začimbo
Sušenje listov pastinaka za začimbo je manj znano, čeprav imajo listi prijeten vonj, okus in bogato sestavino. Liste pastinaka uporabljamo lahko sveže, zamrznjene ali suhe, podobno kakor pri peteršilju, dodajamo jih juham, enolončnicam, omakam, rižotam, …
Nezdrobljene liste suhega pastinaka uporabljamo pri jedeh, kjer se listi odstranijo, zdrobljene pa se dodaja jedem, kjer jih zaužijemo. Sušenje listov pastinaka je preprost postopek in omogoča dolgotrajno shranjevanje, ter uporabo listov rastline vse leto v kulinarične namene.
Sušenje listov pastinaka – pripomočki
- kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje
Sušenje listov pastinaka – sestavine
- liste pastinaka v količini primerni našim potrebam
Sušenje listov pastinaka
Liste pastinaka porežemo v lepem suhem vremenu, da je čist in ga ni potrebno prati, dobro ga pregledamo, odstranimo vsa slaba posušene stebla in liste.
Lepe, čiste liste odstranimo od stebla in jih naložimo na pladenj ali v zabojček in postavimo na suh senčen prostor, kjer se bodo sušili.
Stebla pastinaka lahko tudi shranimo tako, da jih naložimo v vrečko, posodo primerno za zamrzovanje živil in zamrznemo za dodajanje juham, pečenkam …, kjer bomo stebla odstranili, preden ponudimo jed.
Med sušenjem jih večkrat obrnemo ali premešamo, da se bodo listi enakomerno sušili. Ali so listi pastinaka suhi preverimo tako, da posušen list primemo med prsti in ga poskušamo zdrobiti, če se lepo zdrobi, so suhi, drugače jih pustimo, da se še bolj posušijo.
Količino posušenih listov, ki jih želimo zdrobiti, naložimo v sekljalnik in zdrobimo v kosmiče. Če želimo cele, jih pustimo.
Začimbe uporabljamo zaradi izboljšanja arome in okusa ter obogatitve jedi z njegovimi koristnimi sestavinami, zato je potrebno tudi pravilno skladiščenje, da rastlina ne izgubi svojih dragocenih sestavin. Tako posušene in pripravljene liste shranimo v steklene, plastične ali kovinske posode za shranjevanje živil, ki se dobro pokrijejo, da aroma pastinaka ne izhlapi.
Začinimo si življenje s svojimi začimbami, da bo življenje bolj dišeče, okusno in nasploh lepše. Lučka Glaser
Ideje kam dodati in kako uporabiti suhe liste pastinaka:
- Posušena jušna zelenjava.
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Kokošja juha.
- Kostna juha s kokošjim mesom.
- Ričet s kranjsko klobaso.
- Pašta fižol po moje.
- Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Dušena svinjska jetrca s krompirjem.
- Vampi iz moje kuhinje.