Semena kopriv – sušenje in shranjevanje
Print Friendly, PDF & Email

V tokratnem nasvetu boste našli opis postopka kako pripraviti semena kopriv za njihovo uporabo v kulinariki.

Jeseni koprive bogato cvetijo in, ko se cvetovi oblikujejo v semena in začnejo dobivati temno zeleno do rumeno rjavkasto barvo, jih lahko nabiramo. Semena kopriv vsebujejo veliko vitaminov, med njimi vitamine A, B2, C in K1, od mineralov pa železo, natrij, kalcij in še druge koristne snovi.

Semena lahko dodajamo kot dodatek različnim jedem, saj nimajo posebnega vonja in okusa. Dodajamo jih jogurtu, skuti, namazom, raznim omakam, dodajmo jih slanim ali sladkim jedem.

Seme kopriv priprava za shranjevanje

Pripomočki za shranjevanje semen koprive

  • papirnate vrečke
  • kozarčki s pokrovom
  • pladenj

Sestavine za shranjevanje semen koprive

Količina primerna našim potrebam:

  • koprive z razvitimi semeni

Postopek sušenja in shranjevanja semen koprive

Koprive nabiramo v suhem jesenskem času, ko semena kopriv začnejo spreminjati barvo. Priporočljivo je, da si nataknemo rokavice in s pomočjo škarij odrežemo zgornji del koprive, ki je bogat s semeni in jih nalagamo v košaro.

Seme kopriv priprava za shranjevanje

Doma iz nabranih kopriv naredimo manjše šopke jih naložimo v papirnato vrečko z vrhom kopriv naprej, da se med sušenjem  posušena semena že začnejo nabirati na dno vrečke. Napolnjene vrečke naložimo v lesen ali plastični zabojček za lažje prenašanje.

Seme kopriv priprava za shranjevanje

Čas sušenja semen kopriv je zelo odvisen od vremena, toplote, vlažnosti in vetra, najbolj primerna so podstrešja, kjer se zadržuje največ toplote ali na prostem, v senci, a le čez dan, preko noči jih moramo umakniti v zaprti prostor, saj jeseni zrak že vsebuje veliko vlage.

Seme kopriv priprava za shranjevanje

Ko so koprive s semeni posušena, semena osmukamo posebej, liste pa ločimo od semen, saj jih lahko uporabimo za mešanico čajev, ali pa za samostojno pripravo čaja. Semena lahko shranjujemo v kozarčkih, papirnatih vrečkah ali drugi vrsti embalaže, ki je primerna za shranjevanje živil. Tako pripravljena in shranjena semena kopriv so uporabna najmanj eno leto.

Čeprav so koprive pekoče, so vsestransko uporabne skozi celo leto. Lučka Glaser

Uporaba kopriv, nasveti in različni recepti:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor