Pečena paradižnikova mezga ali omaka
Print Friendly, PDF & Email

Shranek, ki vedno pride prav pri pripravi omak, enolončnic, pic in drugih jedi, pa tudi kot samostojna omaka oziroma preliv za testenine, riž in podobno se obnese. Po tem postopku pripravljena mezga oziroma omaka je bolj gosta. V pečici pečeni paradižniki so bolj aromatični in mezga ali omaka ima tako bolj skoncentrirane okuse. Je meni osebno najenostavnejši in najboljši način priprave paradižnikove mezge. Bazilika je nežnega okusa in obogati okus ter vonj mezge ter se odlično poda jedem iz paradižnika, čebula in česen pa dodata popoln okus, tudi za samostojno uporabo. Sočni zreli paradižniki vsebujejo veliko antioksidantov pa tudi veliko rudnin (železo, fosfor, magnezij, kalij…) in vitaminov ,med njimi tudi vitamina C in E.

Pečena paradižnikova mezga - omaka

Pečena paradižnikova mezga – pripomočki

  • globok pekač 35 x 40 cm
  • palični mešalnik
  • kozarčki za vlaganje in nepoškodovani pokrovčki

Pečena paradižnikova mezga – sestavine

Za 3 litre mezge:

  • 3000 g paradižnikov
  • 400 g čebule
  • 40 g sesekljanega ali 10 g suhega česna
  • 30 g morske soli
  • 10 g listov bazilike ali 3 g posušene bazilike

Pečena paradižnikova mezga ali omaka – postopek priprave

Paradižnike operemo in damo na cedilo, da se delno osušijo, nato manjše paradižnike prerežemo na pol, večje pa na več delov in narezane naložimo v visok pekač.

Pečena paradižnikova mezga - omaka

Čebulo olupimo in na grobo narežemo ter posujemo po paradižniku.

Tudi česen olupimo in nasekljamo, ter dodamo sestavinam v pekaču (lahko uporabimo tudi posušenega ter ga potrosimo po paradižniku), operemo liste bazilike in jih ločimo od stebla nato jih položimo po paradižniku. Solimo in postavimo pekač s paradižniki v hladno pečico, ki jo prižgemo na 200 °C, klasično in paradižnikovo mezgo pečemo 60 minut

Ko je mezga pečena, pekač previdno vzamemo iz pečice in vsebino preložimo v lonec in vse skupaj dobro spasiramo, da dobimo omako brez koščkov.

Nato lonec postavimo na štedilnik in pustimo vreti še 5 minut, nato pričnemo polniti kozarčke do vratu, kozarčke polnimo na kovinski podlagi, da kozarčki ne počijo, velikost kozarčkov izberemo glede na potrebe. Preverimo ali so robovi napolnjenih kozarcev čisti, če ne, jih obrišemo in zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki.

Takoj jih obrnemo na glavo (na pokrovček) za 3 – 4 minute, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo, da se bodo počasi ohlajali, kar lahko traja tudi 15 – 20 ur.

Ohlajene kozarčke s pečeno paradižnikovo mezgo opremimo z etiketo z imenom in datumom shranjevanja, ter pospravimo v shrambo. Dober tek.

Pečena paradižnikova mezga - omaka

Pečena paradižnikova mezga ali omaka je kraljica moje shrambe, vedo pride prav. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kako še lahko shranjujete paradižnike za ozimnico

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor