Enostavno in hitro pripravljena jagodna marmelada
Domače marmelade so neprimerljivo okusnejše od kupljenih in predvsem polne sadja, z minimalnim deležem sladkorja, ki ga lahko uravnavamo glede na svoj okus in seveda sladkobo sadja, ki ga uporabljamo.
Tokrat sta v kozarčke ujeta aroma in okus jagod. Jagodna marmelada po spodnjem receptu je enostavno in hitro pripravljena, njen okus in aroma sta polna, je pa nekoliko bolj tekoča, saj pri nas ne maramo preveč gostih oziroma čvrstih marmelad, kar pa lahko povsem enostavno, z uporabo malce večje količine želirnega sredstva ali malce dolgotrajnejšim kuhanjem, spremenite.
Pripomočki za jagodno marmelado
- poljubno veliki stekleni kozarčki za vlaganje s pokrovčki
- palični mešalnik
Sestavine za jagodno marmelado
Za okoli 2 l jagodne marmelade:
- 2 kg očiščenih jagod
- 350 g sladkorja
- 2 vrečki Želirnega sredstva z oznako 3:1 (če želite zelo čvrsto marmelado uporabite 2,5 vrečk)
Priprava jagodne marmelade
Jagode operemo in damo na cedilo ali kuhinjsko krpo, da se čim bolj osušijo oziroma odtečejo. Jagodam odstranimo zeleni del in morebitne slabe, nagnite dele. Izberemo zrele, sladke sadeže. Jagode, če so večje lahko prerežemo na pol in jih dajemo direktno v lonec, v katerem bomo marmelado kuhali. Mimogrede, sama v sezoni domačih jagod le-te pri sprotnem pobiranju očiščene zamrznem in potem kasneje, ko se jih nabere veliko, iz njih skuham marmelado.
Pripravimo in odtehtamo si še sladkor in ga 300 g stresemo k jagodam v loncu, 50 g sladkorja pa prihranimo za konec in mu primešamo želirno sredstvo.
Lonec z jagodami in sladkorjem postavimo na štedilnik in segrevamo, pri tem ves čas mešamo, da se slučajno ne prismodi sladkor. Ko vsebina lonca zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vrenju in pogostem mešanju jagodno marmelado kuhamo 15-20 minut. V tem času očistimo in osušimo steklene kozarčke. Medtem, ko kozarčke lahko uporabimo večkrat priporočam, da pokrovčke uporabite vedno nove, da bodo dobro tesnili.
Po tem času jagode s pomočjo paličnega mešalnika spasiramo. Lahko povsem ali pa tako, da pustimo nekaj koščkov. Pri nas imamo radi gladko marmelado, zato maso povsem spasiram.
Lonec vrnemo na štedilnik in ob mešanju počakamo, da jagodna marmelada zavre nazaj, nekoliko zmanjšamo temperaturo in pokuhamo za nekaj minut, da izginejo morebitne penice. Nato ob hitrem mešanju vmešamo (najlažje s pomočjo metlice za stepanje) želirno sredstvo, ki smo ga pomešali s sladkorjem. Ob mešanju in rahlem vrenju pokuhamo še za 3-5 minut, da izginejo peni oziroma po navodilih proizvajalca želirnega sredstva.
Jagodna marmelada je pripravljena za polnjenje v čiste kozarčke. Najlažje jih napolnimo tako, da marmelado, ki jo zajemamo z zajemalko v kozarčke vlivamo skozi lij. Kozarčke napolnimo do vratu kozarčkov. Napolnjene kozarčke z marmelado tesno zapremo s pokrovčki in jih postavimo na delovno površino in jih pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohladijo (to lahko traja tudi več kot 24 h).
Šele popolnoma ohlajene kozarčke opremimo z nalepkami s podatki o vrsti shranka in času shranjevanja, nato pa jih shranimo v temen, suh in hladen prostor. Marmelado po odprtju hranimo v hladilniku.
Ljubitelji domačih marmelad poskusite tudi jagode v naslednjih kombinacijah marmelad:
- jagodna marmelada z mangom,
- marmelada iz jagod, ribeza in marelic,
- breskova marmelada z jagodami,
- marelična marmelada z breskvami, borovnicami in jagodami,
- jagodno borovničeva marmelada z banano,
- jagodna marmelada s kosmuljo,
- jagodna marmelada z banano,
- jagodna marmelada z breskvijo.