Sušenje pecljev češenj za čaj
Print Friendly, PDF & Email

Sušene peclje češenj, ki jih shranimo, uporabljamo samostojno ali za dodajanje različnim mešanicam čajev, ki jih pijemo kot del prehrane ali pa v zdravilne namene, saj so bile češnje skupaj s peclji v ljudski medicini zelo priznane.

Sušenje pecljev češenj za čaj

Pripomočki za sušenje pecljev češenj za čaj

  • sušilec za sadje in zelišča ali ventilatorska pečica

Sestavine za sušenje pecljev češenj za čaj

  • peclji češenj (količina primerna našim potrebam)

Postopek sušenja pecljev češnjev za čaj

Vse pravilno obrane in oprane češnje imajo tudi peclje, ki jih pred uporabo češenj odtrgamo in jih ločimo od češnje in pečke.

Sušenje pecljev češenj za čaj

Nabrane peclje češenj lahko posušimo na več načinov; pomagamo si lahko s sušilcem sadja ali ventilatorsko pečico, pri tem moramo paziti, da temperatura za sušenje ne preseže 60 °C. Čas sušenja je približno 8 do 10 ur, upoštevati pa moramo tudi navodila proizvajalca sušilcev in pečic, lahko pa jih posušimo tudi na zraku, v tem primeru se čas občutno podaljša, saj se čas sušenja podaljša glede na temperature zraka.

Peclje tako porazdelimo po pladnju sušilca sadja ali pekaču in jih posušimo.

Sušenje pecljev češenj za čaj

Ko smo prepričani, da so se peclji dovolj posušili jih shranimo v stekleni kozarček ali drugo primerno posodo za shranjevanje živil, ki se tesno zapirajo. V primeru, da peclji niso dovolj suhi, jih lahko sprva shranimo v papirnato vrečko. Kozarce ali posodice opremimo z etiketo na kateri napišemo vsebino shranka. Posušeni peclji češenj so uporabni najmanj eno leto.

Kuhanje čaja iz češnjevih pecljev

Čaj iz pecljev češenj si pripravimo kot poparek in ga po 10 minutah precedimo.

Sušenje pecljev češenj za čaj

Uporabimo lahko tudi peclje češenj, ki jih dodamo mešanici čaja in si z njim lahko popestrimo jutranji ali popoldanski čaj. Lučka Glaser

Ni nujno, da vse češnje pojemo sveže, iz njih se da pripraviti čudovite slaščice in kompote:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor