Puding pecivo s češnjami
Puding pecivo s češnjami je poslastica, ki jo lahko pripravimo iz svežih, vloženih ali zamrznjenih češenj. Sočne češnje vsebujejo veliko soka, ki se prepoji z maso, ki je zelo tekoča in daje pecivu svež in slasten okus po češnjah. Sama tekstura peciva spominja na puding, čeprav sladica ne vsebuje pudinga ali praška za pripravo pudinga, od tod tudi ime.
Pripomočki za pripravo puding peciva s češnjami
- pekač okrogel, premer 20 cm
- pečica
Sestavine za pripravo puding peciva s češnjami
- 300 g češenj; svežih, zamrznjenih ali vloženih
- 2 jajci
- 30 g pšenične moke tip 500
- 30 g rjavega ali belega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 150 ml mleka
- sol po okusu
- mleti sladkor za posip po želji
Postopek za pripravo puding peciva s češnjami
Sveže češnje najprej speremo pod tekočo vodo, nato jim odstranimo peclje in koščice, uporabimo samo kvalitetne, ne nagnite in zrele sadeže. Zamrznjene češnje pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se popolnoma odtajajo pred uporabo, češnje iz kompota pa damo na cedilo, da odteče odvečna tekočina.Tako pripravljene češnje posujemo s polovico rjavega ali belega sladkorja, nato češnje premešamo in jih pustimo stati najmanj eno uro, da se češnje prepojijo s sladkorjem.V posodo vbijemo jajci, dodamo preostali sladkor in stepamo z ročnim stepalnikom toliko časa, da dobimo penasto maso, nato dodamo še moko, v katero zamešamo vanilin sladkor ter sol in dolijemo še mleko, ko vse premešamo, nastane tekoča kremasta masa, ki je še redkejša kot masa za palačinke.Peki papir zmečkamo in ga položimo na dno pekača, nato prepojene češnje s sladkorjem razgrnemo po pekaču in prelijemo s pripravljeno tekočo maso.Pečico segrejemo na 180 °C in, ko je segretam vanjo vložimo pripravljen pekač, puding pecivo s češnjami pečemo 45 minut, nato ga vzamemo iz pečice, počakamo približno 15 minut, da se delno ohladi in pecivo preložimo skupaj s papirjem za peko na krožnik, nato vzamemo drugi krožnik puding pecivo pokrijemo in obrnemo, odstranimo peki papir in pecivo je pripravljeno.Puding pecivo češnjami razrežemo in še toplega ponudimo, če ga ne pojemo v istem dnevu, ga shranimo v hladilniku in ga naslednji dan pogrejemo v navadni ali mikrovalovni pečici, ljubitelji sladkega pa ga lahko še potresejo z mletim sladkorjem.
Češnjevo drevo je najlepše takrat, ko je poln zrelih rdečih češenj. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za pripravo dobrot iz češenj
- Češnjevi cmoki iz skutnega testa.
- Češnjeva pita.
- Češnjev zavitek s kislo smetano.
- Hitri češnjev kolač.
- Pecivo lene gospodinje s češnjami.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Češnjeva marmelada.
- Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
- Sušenje pecljev češenj za čaj.