Češnjevi cmoki iz skutnega testa
Print Friendly, PDF & Email

Češnjevi cmoki iz skutnega testa so okusen obrok, ki ga pripravimo, da bi razvajali svoje najdražje in sebe. Skutno testo je hitro narejeno in nam velikokrat pride prav v hitrem tempu življenja, da pojemo zdravo pripravljen obrok. V skutno testo zavijemo sladke češnje in dodamo sladkor, da so cmoki okusni, zabelimo pa jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Skuta je ime za dve vrsti izdelkov to sta prava skuta in skutni sir, mi bomo uporabili pravo skuto. Prave skute so od bele do rumenkaste barve, kar je posledica temperature pri izdelavi, okus in vonj sta rahlo kiselkasta. Poglejte, kako preprosto se skutino testo naredi in ga poizkusite narediti tudi vi.

Češnje so nizkokalorično živilo, saj 100 gramov tega okusnega sadeža vsebuje le 67 kalorij, vendar pa so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.

Pripomočki za pripravo češnjevih cmokov:

  • skleda za mešanje ali mešalnik za testo
  • žlica
  • podlaga za gnetenje in oblikovanje testa
  • folija za živila ali jedilna vrečka za počivanje testa
  • lonec za kuhanje na pari s pokrovko, ali lonec s pokrovko
  • posoda za pranje češenj
  • cedilo
  • pripomoček za odstranjevanje koščic
  • penovka
  • kozica
  • kuhalnica
  • krožniki
  • štedilnik

Sestavine za pripravo češnjevih cmokov

Za 12 cmokov

Za skutino testo:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 150 g ostre pšenične moke tip 400
  • 40 g masla
  • sol po okusu

Za nadev:

  • 200 g češenj
  • sladkor po okusu in želji, lahko ga tudi izpustite

Za zabelo:

  • 100 g masla
  • 4 žlice drobtin
  • sol za vodo po okusu

Postopek priprave češnjevih cmokov

V skledo damo skuto, ki ji dodamo jajce, moko in maslo, ki naj bo ogreto na sobno temperaturo in sol po okusu. 

Vse sestavine dobro premešamo in pregnetemo, da nastane testo. Iz testa naredimo valj, ki ga zavijemo v folijo za živila in damo v hladilnik za najmanj 30 min.

Namig
Tako lahko testo pripravimo tudi za naslednji dan.

Češnje, ki smo jim odstranili peclje, operemo ter jih stresemo na cedilo, da voda odteče, nato jim začnemo odstranjevati pečke, to lahko delamo ročno ali pa si pomagamo s strojčkom za odstranjevanje pešk.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga narežemo na 12 enakih delov. Vsak krog s prsti še raztegnemo in vanj damo tri češnje brez koščic in dodamo sladkor po želji.

Potem vlečemo testo preko češenj, da jih zapremo v skutino testo, ko so češnje zaprte, oblikujemo testo tako, da postane cmok okrogel.


Cmoke lahko skuhamo na dva načina. Nad paro ali klasično.

Kuhanje cmokov nad paro

Lonec z osoljeno vodo pristavimo na štedilnik, da zavre. Cmoke naložimo na del posode, ki ima cedilo in jih postavimo nad vrelo vodo, ter pokrijemo s pokrovko, da jih kuhamo nad paro. Čas kuhanja se prične šteti, ko vidimo, da je voda v loncu ponovno zavrela. Srednje veliki cmoki so kuhani v 10 do 12 minutah. Potem cedilo s cmoki dvignemo in ga položimo na krožnik, cmoke preložimo na krožnik kjer jih bomo postregli.

Klasično kuhanje

Lonec z osoljeno vodo pristavimo na štedilnik, da voda zavre, potem polagamo cmoke v vrelo vodo. Kuhamo jih 7 do 9 minut, potem jih s penovko poberemo iz vode in naložimo na krožnik kjer jih bomo postregli.

Ko so cmoki skuhani, pripravimo zabelo iz drobtin.

V kozici na zmerni temperaturi stopimo maslo in popražimo drobtine, da se zapenijo.

Z njimi zabelimo cmoke. Lahko jih potresemo tudi s sladkorjem, po želji in okusu.

Lepe so češnje na drevesu, na krožniku pa so še lepše in tudi okusne. Lučka Glaser

Za toplo predjed pa še priporočam:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor