Potratna potica z jabolkom
Print Friendly, PDF & Email

Poleg klasičnega nadeva iz orehov in skute je tej potratni potici dodan še nadev iz jabolk, ki poveča sočnost in obogati okuse.

S potratno potico je res malo več dela, a je tudi veliko bogatejša in okusnejša.

Potratna potica z jabolkom

Pripomočki za potratno potico z jabolkom

  • pekač velikosti 35 x 40 cm

Sestavine za potratno potico z jabolkom

Za svetel biskvit:

  • 300 g pšenične bele moke 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 ml mleka
  • 100 ml olja

Za temen biskvit:

  • 280 g pšenične bele moke 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice kakava
  • 3 jajca
  • 250 ml mleka
  • 100 ml olja

Za kvašeno testo:

  • 750 g pšenične bele moke 500
  • 7 g suhega kvasa
  • 12 g morske soli
  • 10 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 50 ml olja po želji
  • 80 g pšenične bele moke tip 500 (za gnetenje in valjanje)

Za orehov nadev:

  • 300 ml mleka
  • 450 g orehovih jedrc
  • 1 žlička cimeta
  • 200 g meda
  • 50 ml ruma
  • nastrgana lupina 1 Bio limone
  • 100 g sladkorja

Za Jabolčni nadev:

  • 1 kg naribanih jabolk
  • 80 g masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 100 g meda

Za skutni nadev:

  • 500 g skute
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g sladkorja
  • 200 g kisle smetane
  • 100 g rozin

Priprava potratne potice z jabolkom

Sestavine za kvašeno testo naj bodo ogrete na sobno temperaturo, da bo testo hitreje, lepše vzhajalo, zato si na delovni pult najprej prinesemo te. Potem se lotimo biskvita.

V posodo, kjer bomo naredili svetel biskvit, ročno ali strojno, najprej odmerimo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, vanilin sladkor in sladkor, nato naredimo vdolbino in dodamo cela jajca, mleko in olje. 
Potratna potica z jabolkom
Vse sestavine dobro zmešamo, da ni več grudic. V pekač položimo peki papir in nanj vlijemo testo za biskvitno pecivo.Potratna potica z jabolkomNavadno pečico ogrejemo na 200 °C in biskvit pečemo 15 minut, pečen biskvit preložimo na kovinski podstavek (rešeto), da se ohlaja iz vseh strani.

Potratna potica z jabolkom

Nato nadaljujemo pripravo za temen biskvit, pri čemer je postopek enak; najprej suhe sestavine: moko, pecilni prašek, vanilin sladkor, sladkor, kakav.

Potratna potica z jabolkomNa sredini naredimo vdolbino in vanjo damo cela jajca, mleko, olje in vse skupaj dobro zmešamo.Testo za temno biskvitno pecivo damo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in pečemo 15 minut v navadni pečici ogreti na 200 °C. Preložimo ga na kovinski podstavek (rešeto), da se ohladi.

Sedaj pripravimo kvašeno testo; v posodo damo najprej suhe sestavine, moko, sol, sladkor in kvas te sestavine premešamo, nato na sredini naredimo vdolbino in vanjo damo mleko, vodo in olje.Vse sestavine dobro umešamo v testo in pustimo vzhajati, da kvašeno testo dvojno naraste, to je okoli 1 ure, med tem časom, ko testo vzhaja si pripravimo nadeve.Za orehov nadev uporabimo mlete ali sesekljane orehe, mleko zavremo in vanj dodamo orehe, cimet, med, rum, limonino lupinico in sladkor.Vse sestavine dobro premešamo in pustimo, da se ohladijo na sobno temperaturo pred nadaljnjo uporabo.

Potratna potica z jabolkom

Če jabolka niso škropljena, jih ni potrebno lupiti, dobro jih operemo, damo na cedilo, da se osušijo, odstranimo jim del s semeni, muho in pecelj, nato lepe dele jabolka nastrgamo. V ponvi stopimo maslo in na njem med mešanjem pražimo jabolka.

Med praženjem jim dodamo še cimet in med, pražimo okoli 10 – 15 minut, da se jabolka zmehčajo in delno izgubijo tekočino, jabolčni nadev pred uporabo ohladimo na sobno temperaturo.Za skutni nadev  damo v posodo skuto, kislo smetano, jajce, vanilin sladkor in sladkor, vse sestavine strojno ali pa ročno dobro premešamo, da je nadev gladek, brez grudic.Najprej zvaljamo kvašeno testo v širino pekača in v dvojno dolžino, položimo ga na peki papir v pekač, da je na treh straneh rahlo čez pekač in na eni strani toliko, da bomo na koncu lahko z njim prekrili sestavljeno potratno potico. Jabolčni nadev porazdelimo na kvašeno testo, da je enakomerno porazdeljeno in nanj položimo temen biskvit.
Na temen biskvit porazdelimo skutni nadev, ki ga potresemo z rozinami, na skutni nadev pa položimo svetel biskvit in nanj porazdelimo orehov nadev.Potratna potica z jabolkomSedaj prekrijemo orehov nadev s kvašenim testom, ki smo ga pripravili v ta namen – testo potegnemo preko potratne potice in na straneh robove stisnemo skupaj. Odvečno kvašeno testo odrežemo in ga zgnetemo, zvaljamo in iz njega naredimo okraske za na potratno potico, jaz sem jih izrezala z modeli za piškote.
Sestavljeno potratno potico damo v vročo pečico na 180 °C, klasično, za 1 uro, pečeno in še vročo potratno potico pustimo, da se ohladi, kar v pekaču. Ohlajeno pokrijemo s prtom in jo režemo po potrebi.

 

Potratna potica z jabolkom

Potratno potico z jabolkom narežemo na primerno velike kose glede na vaše želje in potrebe. Del potice lahko zamrznete, pomembno je, da vrečke ali posodice dobro tesnijo. Z zamrzovanjem ne izgubi na kvaliteti in tako vam bo prišla še kako prav za ob kavici ali kakor del kosila ob enolončnici.

Potratna potica z jabolkom

Potratna potica z jabolkom je bogata, okusna in nam polepša praznike in tudi vsak dan. Lučka Glaser

Vabim vas, da si pogledate še ostale moje potice:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor