Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevo testo, ki je obogateno s kislo smetano, je zato zelo rahlo, uporabimo pa ga lahko tako za pripravo cmokov, kot svaljkov in ga lahko v jedeh pripravimo na slano ali pa na sladko.

Tako pripravljeno krompirjevo testo je že na pol pripravljen izdelek, ki ga lahko uporabimo takoj, ali pa zamrznemo in imamo pripravljenega, da si olajšamo kuhanje v mesecih, ko imamo na razpolago različno sveže sadje za cmoke ali pa si zaželimo svaljkov v različnih kombinacijah, težko pa uporabimo mlad krompir, ker je preveč voden za izdelavo krompirjevega testa. Pred uporabo moramo le primerno načrtovati in testo iz zamrzovalnika pravočasno prestaviti v hladilnik, da se počasi odtaja pred uporabo.

Krompirjevo testo je najbolje pripraviti iz starejšega krompirja, ki ga moramo porabiti, da nam v shrambi ne propade.

Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke

Pripomočki za pripravo krompirjevega testa s kislo smetano

  • mešalnik za mešanje testa (testo lahko zamesimo tudi ročno)

Sestavine za krompirjevo testo s kislo smetano

Za 1500 g krompirjevega testa:

  • 1 kg krompirja
  • 2 jajci
  • 100 g kisle smetane
  • 400 g ostre pšenične moke tip 400
  • 20 g soli
  • 20 g koruzne moke za valjanje in oblikovanje testa

Priprava krompirjevega testa s kislo smetano

Neolupljen cel krompir dobro operemo, naložimo v lonec, zalijemo z vodo, pristavimo na štedilnik in kuhamo v pokritem loncu, da se zmehča, čas kuhanja je odvisen od debeline, vrste in starosti krompirja. Kuhanemu krompirju odlijemo vročo vodo in ga zalijemo s hladno vodo, da se hitreje ohladi, ko je delno ohlajen, ga olupimo.Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmokeOlupljen krompir dobro pretlačimo, da se koščki zdrobijo v pire, nato dodamo jajci, kislo smetano in sol.

Vse sestavine dobro premešamo, bodisi ročno ali s pomočjo mešalnika, nato med mešanjem dodajamo moko.Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke

Ko se oblikuje kepa testa in smo porabili vso ostro moko, delavno površino potrosimo s koruzno moko in testo dobro pregnetemo.

Iz krompirjevega testa s kislo smetano naredimo tri hlebčke, ki jih vsakega posebej oblikujemo v debele dolge svaljke, tako je krompirjevo testo pripravljeni za lažje oblikovanje cmokov ali pa svaljkov, vsak svaljek zavijemo v streč folijo, da se testo ne izsuši.

Tako pripravljeno krompirjevo testo naj pred uporabo vsaj pol ure počiva v hladilniku, če pa smo naredili testo za pozneje, ga položimo v zamrzovalnik, da zamrzne.

Za odmrzovanje krompirjevega testa s kislo smetano za svaljke ali cmoke je najbolje, da krompirjevo testo zvečer prestavimo v hladilnik, da se počasi odtaja, za oblikovanje cmokov ali pa svaljkov si pomagamo z koruzno moko.

Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke

Koristno uporabimo star krompir in naredimo okusno krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke. Lučka Glaser

Kaj vse lahko naredimo iz krompirjevega testa:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor