Čaj iz orehovih listov
Čaj iz orehovih listov so v ljudski medicini uporabljali že stari Rimljani. Danes so njegovi koristni učinki znanstveno dokazani in tako ga porabljamo v kulinariki, zdravilstvu, kozmetiki in celo veterini.Primeren je tako za notranjo kot zunanjo uporabo.
Čaj iz orehovih listov, ki ima rahlo grenko trpek okus, lahko pijemo pri vnetju črevesnih boleznih in driski. Pri zunanji uporabi ga lahko tudi uporabimo kot sredstvo za izpiranje oči, pri vnetju očesne veznice in ustne votline.
Čaj iz orehovih listov – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Čaj iz orehovih listov – sestavine
Za dve skodelici čaja po 200 ml:
- 4 žličke posušenih zdrobljenih hrastovih listov
- beli sladkor po okusu, med ali sladila za diabetike
Čaj iz orehovih listov
Liste oreha nabiramo junija ali julija in to tako, da z osrednjega stebla posmukamo posamezne lističe. Posušimo jih hitro, da ne počrnijo. Sušimo jih tako, da listi niso postavljeni neposredno na sonce, temveč jih dajemo v topel, zračen prostor v senco, kjer bo lahko pri sušenju pomagal tudi veter.
Suhe orehove liste zdrobimo v paličnem mešalniku in jih hranimo v dobro zaprtih posodah, priporočljivi so stekleni kozarci s patentom, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru. Posušeni orehovi listi imajo močan, aromatičen vonj ter oster, grenak in trpek okus.
Vodo zavremo in z vrelo vodo prelijemo posušene in zdrobljene orehove liste. Čajnik pokrijemo in pustimo stati 5 – 8 minut, nato ga precedimo.
Dnevno popijemo do največ dve skodelici čaja na dan.
Pri čaju, ki je namenjen za zunanjo uporabo, količino listov podvojimo, uporabimo ga kot kopel, z jim izpiramo, ali pa pripravimo kot obkladek.
Narava nam nudi zelišča, ki jih lahko uživamo, ko smo zdravi in tako zdravje tudi ohranimo in utrdimo, ali pa ko smo bolni, da si z zelišči zdravje tudi povrnemo. Lučka Glaser
Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Prispevek ni nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom in je vir splošnih informacij.
Čaji, ki so primerni v vseh letnih časih: