Bezgove palačinke (veganske)
Print Friendly, PDF & Email

Vonj bezga me vedno spomni na otroštvo, ko je babi delala bezgove palačinke. Mmmm, kako lepo je dišalo iz kuhinje, ko so se pekle :). Zato sem letos spet komaj čakala, da zacveti bezeg, ki mi raste na vrtu. Seveda pa jaz za mojega sina spečem veganske palačinke, saj ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov in seveda jajc. Tako so bezgove palačinke po spodnjem receptu primerne za vse alergike in seveda vegane.

Bezeg je res vsestransko uporaben, saj se iz njega lahko naredi šabesa ali sirup, čaj, različna peciva, ocvrt bezeg, palačinke in sigurno bi se še kaj našlo. Moja babi je vedno govorila, da ko gremo mimo bezga, da je potrebno dati klobuk dol. 🙂

Bezeg ima pa tudi zelo veliko zdravilnih lastnosti, če si skuhamo čaj, nam bo pomagal pri prehladu ali kašlju. Pomagal vam bo tudi pri čiščenju telesa. Previdnost pri pitju bezgovega čaja ali sirupa se priporoča le mamicam, ki dojijo in ženskam, ki so noseče.

Palačinke so narejene brez jajc in brez mlečnih izdelkov. Potrebujemo samo pet sestavin: pirino moko, sol, malo vinskega kamna ali pecilnega praška, rastlinsko mleko ter seveda bezeg. Jaz za palačinke vedno uporabljam ovsen napitek, ker je bolj gost in zato tudi palačinke lepše uspejo.

Palačinke lahko namažete z domačo marmelado, kot je slivova marmelada s stevio ali marmelado iz črnega ribeza. Ali drugimi različnimi namazi, kot so čokoladni namaz iz datljev in kakava ali z rožičevim namazom z lešniki. Seveda pa so odlične tudi same po sebi, brez dodatkov.

Pripomočki za palačinke z bezgom (veganske)

  • posoda za mešanje
  • metlica
  • skodelica volumna 2 dl
  • žlička
  • ponev (24 cm)
  • merilna žlička
  • obračalka za palačinke
  • tehtnica

Sestavine za palačinke z bezgom (veganske)

Za 2 osebi oz. cca. 4 – 5 palačink:

  • 1 skodelica pirine moke (130 g)
  • 330 ml ovsenega napitka
  • sol
  • žlička vinskega kamna
  • 2 – 3 bezgovi cvetovi
  • koksovo olje ali drugo olje za peko palačinke

Kako pripravim palačinke z bezgom (veganske)

Najprej očistim bezgove cvetove, preverim, da na njih ni kakšne žuželke.

V posodi zmešam vse suhe sestavine, nato jim dodam ovsen napitek ter vse skupaj zmešam z metlico v enotno zmes brez grudic. Bezgove cvetove natrgam na čim manjše dele in jih dam v maso. Nežno jih zmešam z metlico. Maso pustim stati vsaj 15 minut.

V ponev dam malo kokosovega olja in počakam, da se malo segreje in vanjo zlijem toliko mase, kot je zadošča za 1 palačinko. Ponev obračam tako, da se masa lepo razporedi po posodi. Na palačinki se pričnejo delati mehurčki, pečem približno 3 minute na eni strani, nato jo previdno obrnem z obračalko in nato popečem še z druge strani. Postopek ponovim z preostalo maso.

Pri veganskih palačinkah moramo biti previdni pri obračanju, saj v masi ni jajc in je zato bolj mehka. Morda vam prva ne uspe, verjamem pa, da bodo ostale 3 ali 4 odlične.

Bezgove palačinke mi pričarajo spomin na otroške dni. 🙂

Lep začetek dneva vam želim in dober tek!

Tukaj si lahko pogledate še ostale moje recepte za palačinke:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor