Datljev namaz
Print Friendly, PDF & Email

Datlji so neverjetno sladko sadje, ki lahko v sladicah popolnoma nadomestijo sladkor. Lahko jemo kar take ali pa jih narežemo in namočimo v vodi ter nato spasiramo, da dobimo zelo sladko pasto. To lahko uporabimo v sladicah ali preprostem datljevem namazu.

Za datljev namaz poleg osnovne sestavine potrebujemo še nekaj sestavin, ki namaz obogatijo in mu dajo ravno pravo gostoto. Pripravimo ga hitro in enostavno, namažemo pa ga lahko na palačinke, vaflje, piškote, pecivo … ali preprosto na kos kruha.

datljev namaz

Pripomočki za datljev namaz:

  • palični mešalnik

Sestavine za datljev namaz:

Za približno 1 dl namaza:

  • 5 datljev
  • ščepec soli
  • noževa konica cimeta v prahu
  • pol žličke vanilijeve paste
  • žlica ruma (po želji izpustimo)
  • 5 g oz. 1 zvrhana žlička kakava v prahu
  • 20 g fino mlete kokosove moke

Postopek za datljev namaz:

Datlje po potrebi najprej razkoščičimo in jih narežemo na manjše koščke. Damo jih v skledico in čeznje prelijemo 1 dl vode. Pustimo stati nekaj ur ali čez noč.

datljev namaz

Datljem nato dodamo ščepec soli, noževo konico cimeta v prahu, pol žličke vanilijeve paste in žlico ruma, ki pa jo izpustimo, če namaz pripravljamo za otroke.

datljev namaz

Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo rjavo maso.

datljev namaz

Namazu iz datljev dodamo še zvrhano žličko kakava v prahu in 20 g fino mlete kokosove moke. Vse skupaj zmešamo, lahko še vedno s paličnim mešalnikom ali pa kar z žlico.

datljev namaz

Datljev namaz je pripravljen. Lahko ga postrežemo takoj ali shranimo v skledico s pokrovom in ga postavimo v hladilnik, kjer zdrži nekaj dni. Namažemo ga lahko na palačinke, vaflje, piškote ali preprosto kos kruha. Dober tek!

datljev namaz

Še nekaj idej za doma pripravljene namaze:

Če ste bolj za slano, pa:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor