Datljev namaz
Datlji so neverjetno sladko sadje, ki lahko v sladicah popolnoma nadomestijo sladkor. Lahko jemo kar take ali pa jih narežemo in namočimo v vodi ter nato spasiramo, da dobimo zelo sladko pasto. To lahko uporabimo v sladicah ali preprostem datljevem namazu.
Za datljev namaz poleg osnovne sestavine potrebujemo še nekaj sestavin, ki namaz obogatijo in mu dajo ravno pravo gostoto. Pripravimo ga hitro in enostavno, namažemo pa ga lahko na palačinke, vaflje, piškote, pecivo … ali preprosto na kos kruha.
Pripomočki za datljev namaz:
- palični mešalnik
Sestavine za datljev namaz:
Za približno 1 dl namaza:
- 5 datljev
- ščepec soli
- noževa konica cimeta v prahu
- pol žličke vanilijeve paste
- žlica ruma (po želji izpustimo)
- 5 g oz. 1 zvrhana žlička kakava v prahu
- 20 g fino mlete kokosove moke
Postopek za datljev namaz:
Datlje po potrebi najprej razkoščičimo in jih narežemo na manjše koščke. Damo jih v skledico in čeznje prelijemo 1 dl vode. Pustimo stati nekaj ur ali čez noč.
Datljem nato dodamo ščepec soli, noževo konico cimeta v prahu, pol žličke vanilijeve paste in žlico ruma, ki pa jo izpustimo, če namaz pripravljamo za otroke.
Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo rjavo maso.
Namazu iz datljev dodamo še zvrhano žličko kakava v prahu in 20 g fino mlete kokosove moke. Vse skupaj zmešamo, lahko še vedno s paličnim mešalnikom ali pa kar z žlico.
Datljev namaz je pripravljen. Lahko ga postrežemo takoj ali shranimo v skledico s pokrovom in ga postavimo v hladilnik, kjer zdrži nekaj dni. Namažemo ga lahko na palačinke, vaflje, piškote ali preprosto kos kruha. Dober tek!
Še nekaj idej za doma pripravljene namaze:
Če ste bolj za slano, pa:
- Kremni tunin namaz.
- Ribji namaz s čičeriko.
- Jajčni namaz s česnom.
- Jajčni namaz s parmezanom.
- Namaz iz čičerike s tuno in jajcem.
- Preprosto čemaževo maslo, ki navduši.
- Domače zeliščno maslo.