Preprosto čemaževo maslo, ki navduši
Čemaževo maslo je res hitro in enostavno za pripravo, s svojim okusom pa bo navdušilo nas in naše goste! In še dva plusa: v hladilniku zdrži res dolgo (imam ga že mesec dni pa je še čisto super) in zelo je priročno za hitro izboljšavo različnih jedi. 😉
Pripomočki za čemaževo maslo:
- sesekljalnik
- skleda
- žlica
Sestavine za čemaževo maslo:
- 250 g navadnega masla
- pest listov čemaža (lahko uporabite tudi sesekljan zamrznjen čemaž)
- sol po okusu
Postopek za čemaževo maslo:
Čemaževo maslo pripravimo hitro, enostavno in le iz treh sestavin. Najprej iz hladilnika vzamemo zavitek masla in ga čez noč pustimo na sobni temperaturi, da bo za pripravo zmehčano.
Čemaževe liste operemo pod tekočo vodo, jih damo v sesekljalnik in jih sesekljamo.
Z žlico jih damo v skledo in po okusu solimo.
Dodamo še zmehčano maslo in vse skupaj dobro premešamo z žlico. Maslo bo postalo hecne zelene barve, ki morda komu na pogled ne bo preveč mamljiva, ampak okus je tisti, ki odtehta pomisleke. 😉
Čemaževo maslo shranimo v plastično posodo, sama uporabljam kar embalažo, ki bi jo sicer zavrgla. Posodico dam v hladilnik, kjer maslo zdrži res dolgo, poleg tega pa je vedno pri roki za piko na i različnim jedem. Jemo ga lahko preprosto namazanega na kos kruha, lahko kruh prej popečemo ali pa ga popečemo šele, ko nanj že namažemo čemaževo maslo. To bodo božanski hrustljavi kruhki! 😉
Čemaževo maslo uporabljam tudi za dodatek k polenti, dušeni zelenjavi ali kot hrustljave kruhove kocke, ki jih vmešam v različne solate. Uporaba je res široka in prepuščena domišljiji. 🙂
Kakorkoli ga boste že jedli, vam želim dober tek!