Jajčni namaz s česnom
Jajčni namaz s česnom je enostavno pripraviti, je pa tudi krasna popestritev klasičnega narezka s salamo in sirom. Je nežnega okusa, do izraza pa pride tudi česen s svojo značilno aromo.
Pripomočki za jajčni namaz s česnom:
- posoda za kuhanje jajc
- skleda
- žlica, vilica, nož
- deska
- stirač za česen
Sestavine za jajčni namaz s česnom, ki zadoščajo za narezek za 15 – 20 ljudi
- 10 jajc
- 4 žlice kisle smetane
- 2 stroka česna ali po želji več
- peteršilj ali drugo sveže zelišče po okusu
- pol žličke zeliščne soli
Postopek za jajčni namaz s česnom:
Jajčni namaz s česnom pripravimo tako, da v posodo najprej nalijemo vodo, vanjo položimo jajca, jo postavimo na štedilnik in jajca trdo skuhamo. Kuhanim jajcem odlijemo vodo in nalijemo hladno, da se ohladijo. Ko so ohlajena, jih olupimo in prerežemo na pol.
V skledo damo kislo smetano in pol žličke zeliščne soli.Peteršilj operemo pod tekočo vodo in ga sesekljamo na deski. Česen olupimo in stroka stremo. Oboje dodamo v skledo.
Namaz od tu lahko pripravimo na dva načina:
Pri prvem v skledo dodamo le kuhane rumenjake.
Te z vilico pretlačimo in vse skupaj premešamo, da dobimo namaz. Poskusimo ga in po potrebi dodamo več kisle smetane, soli, peteršilja, česna, dokler nismo z okusom popolnoma zadovoljni.
Beljakove polovice, ki ostanejo, uporabimo v kakšnem drugem receptu ali pa vanje nadevamo namaz ter jih ponudimo k narezku.
Druga možnost je, da tudi kuhane beljake sesekljamo in jih vmešamo v namaz, če jih ne bomo porabili za nič drugega in bi se nam sicer pokvarili.
Jajčni namaz s česnom mažemo na kruh ali popečen toast. Meni je namaz najljubši v kombinaciji s kruhom s semeni.
Prijetno eksperimentiranje, dokler ne odkrijete svoje najljubše različice jajčnega namaza s česnom, in dober tek!