Jajčni namaz s parmezanom
Jajčni namaz s parmezanom je slasten, kremast namaz, v katerem se prepletajo rahlo pikantna aroma parmezana, svežina bazilike in ostrina česna. Za ta namaz potrebujemo trdo kuhana jajca, zato nam recept pride zelo prav po veliki noči, ko nam ostanejo pirhi in nam v kombinaciji s potico in šunko ne dišijo več. Za pripravo potrebujemo le eno posodo in palični mešalnik ter rezine kruha, da ga čim prej preizkusimo.
Pripomočki za jajčni namaz s parmezanom:
- posoda za kuhanje
- višja posoda
- palični mešalnik
- stirač za česen
- deska
- nož
- ribežen
Sestavine za jajčni namaz s parmezanom (za 2 osebi):
- 4 trdo kuhana jajca
- 2 žlici (sveže) naribanega parmezana
- 10 listkov bazilike ali bogat ščep posušene
- 1 strok česna
- 1 dl smetane za kuhanje ali kisle smetane
- ščep soli
Postopek za jajčni namaz s parmezanom:
Jajčni namaz s parmezanom pripravimo iz trdo kuhanih jajc. Lahko torej uporabimo pirhe, ki so nam ostali od velike noči, ali pa damo kuhat 4 jajca. Položimo jih v posodo, v kateri jih bomo skuhali, dolijemo toliko vode, da so prekrita in jih postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in jih na rahlem ognju kuhamo 10 minut. Potem jih ohladimo in olupimo ter damo v višjo posodo, v kateri jih bomo lahko zmešali s paličnim mešalnikom. Dodamo še kislo smetano ali smetano za kuhanje in ščep soli. S paličnim mešalnikom jih nato spremenimo v zmes.
Jajčni zmesi dodamo sveže nariban parmezan in baziliko. Če uporabimo posušeno, jo med prsti rahlo pomanemo za več arome, svežo pa splaknemo pod vodo, nežno osušimo in sesekljamo z nožem. Dodamo še strt strok česna.
Zadnje tri sestavine lahko v jajčni namaz s parmezanom vmešamo kar z žlico.
Če se nam zdi namaz zelo gost, lahko dodamo še malo smetane, da dobimo kremast, lepo mazljiv namaz polnega okusa. Namažemo ga na izbrane rezine kruha za zajtrk, malico ali večerjo.
Lahko pa pripravite tudi jajčni namaz s česnom in sirove sendviče z jajčnim namazom.
Dober tek!