Moka iz leskovih mačic
Print Friendly, PDF & Email

Moko iz leskovih mačic uvrščamo med cvetlične moke, ki vsebujejo velik del proteinov, ne vsebujejo pa škroba in glutena, zato je ne uporabljamo samostojno, ampak kot hranilen dodatek v prehrani. Moka ima rahlo grenak okus, ki pa se v mešanici ostalih sestavin izgubi.

Moko iz leskovih mačic uporabljamo kot dodatek pri peki kruha, pekovskega peciva, palačink in šmorna, pri tem pa moramo paziti, da količina moke iz leskovih mačic ne presega ene tretjine ostale moke.

Moka iz leskovih mačic

Pripomočki za pripravo moke iz leskovih mačic

  • električni kavni mlinček ali sekljalnik

Sestavine za pripravo moke iz leskovih mačic

  • posušene leskove mačice, količino prilagodite svoji potrebi

Priprava moke iz leskovih mačic

Leskove mačice nabiramo v poznem zimskem času ali zgodaj spomladi v neokrnjeni naravi, stran od prometnih cest in industrijskega naselja, paziti moramo, da je vreme suho, najmanj tri dni po dežju, da se mačice že v naravi dobro osušijo in ne vsebujejo vlage.

Moka iz leskovih mačic

Nabrane mačice doma očistimo vseh smeti, različnih žuželk in mrčesa, ki se zelo radi zadržujejo v mačicah, ki so prvi spomladanski cvetovi.

Moka iz leskovih mačic

Očiščene mačice razprostremo po pladnju v tenko plast in jih sušimo v toplem zračnem prostoru, za hitrejše sušenje lahko uporabimo tudi električni sušilnik za sadje, zelenjavo in zelišča, pri tem pa moramo paziti, da temperatura sušenja ne preseže 40 °C.

Moka iz leskovih mačic

Suhe mačice, ki se med prsti lomijo in drobijo damo v sekljalnik in jih zdrobimo, da dobimo drobno moko iz leskovih mačic.

Moka iz leskovih mačic

Če je ne uporabimo takoj, jo shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

Moka iz leskovih mačic

V naravi lahko naberemo veliko užitnih in hranljivih rastlin, ki jih lahko vključimo v našo prehrano. Lučka Glaser

Še nekaj idej za nabiranje in uporabo darov narave, divje hrane:

  1. Čaj iz leskovih mačic.
  2. Čemažev pesto.
  3. Sanjski popki čemaža v kisu.
  4. Koprive – super hrana za ozimnico.
  5. Čudežne koprive v rižoti.
  6. Carski praženec z bezgovim cvetjem.
  7. Super omleta z bezgom.
  8. Akacijeva omleta.
  9. Kremna juha z jurčki in kislo smetano.
  10. Štorovke ali mraznice s krompirjem.
  11. Odličen bezgov sirup.
  12. Božanski borovničev sorbet.
  13. Semena kopriv – sušenje in shranjevanje.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor