Krompirjevi svaljki s skuto
Krompirjevi svaljki s skuto so lahko priloga ali pa skupaj z zabelo iz drobtin in solato predstavljajo povsem samostojno jed. Sama jih običajno postrežem poleg mehkih govejih zrezkov v omaki ali svinjskih zrezkov v naravni omaki. Pripravljeni so hitro in enostavno, pa še star krompir porabimo.
Pripomočki za pripravo krompirjevih svaljkov s skuto:
- posoda za kuhanje s pokrovko
- skleda za pripravo testa
- kuhinjska tehtnica
- nož
- cedilo
- kuhalnica
- tlačilka za krompir
- štedilnik
Sestavine za pripravo krompirjevih svaljkov s skuto
Kot priloga za 4 osebe:
- 200 g krompirja (olupljenega)
- 200 g skute
- 2 celi jajci
- 180 g gladke bele moke
- sol po okusu
- moka za pomokanje
Postopek priprave krompirjevih svaljkov s skuto
Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose, zalijemo z vodo in ga skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo. Pustimo ga, da se ohladi.
Na štedilnik pristavimo posodo z vodo, ki jo rahlo solimo (v njej bomo skuhali krompirjeve svaljka s skuto).
Ohlajen krompir dobro pretlačimo s tlačilko za krompir. Nato dodamo jajci, sol po okusu in skuto. Dobro premešamo in nato dodamo še moko, ki jo z rokami vgnetemo v testo.
Naredimo kepo testa, ki jo denemo na pomokano površino in jo s pomokanimi rokami oblikujemo v dolg svaljek. Svaljek nato z hrbtno stranjo noža razkosamo na manjše svaljke. Sedaj pa kakor želite, lahko z pomokanimi rokami še dodatno oblikujete svaljke, ali pa pustite kose takšne kot so (sama jih pustim).
Ko voda zavre, vanjo enega za drugim stresemo krompirjeve svaljke s skuto. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še cca. 3 minute, nato pa jih odcedimo.
Krompirjeve svaljke s skuto postrežemo kot prilogo ali pa jih zabelimo z zabelo iz drobtin (drobtine prepražimo na maslu). Nekaterim pa teknejo tudi kot sladica, zato jih lahko posujete z nekaj sladkorja in se z njimi posladkate.
Vabim, da si preberete še recept za skutine svaljke, ki so primerni tako za kuhanje kot cvrtje.
Naj vam teknejo!