Lepinje s semeni
Lepinje s semeni so odlična izbira za pripravo sendvičev, ne glede na to kaj damo vanje. So zelo okusne in hrustljave navzven, a mehke znotraj. Po tem receptu bomo pripravili 4 lepinje s semeni, ki bodo zadostovale za 4 odrasle osebe. V kolikor imate radi manjše lepinje, lahko iz narejenega testa oblikujete 6 ali 8 lepinj.
Pripomočki za lepinje s semeni
- kruhomat ali kuhinjski robot. v kolikor testa ne pripravljate ročno
- papir za peko
- pekač velikosti vaše pečice
Sestavine za lepinje s semeni:
Za 4 večje lepinje:
- 340 ml hladne vode
- 2 čajni žlički soli
- 3 velike jušne žlice olivnega olja
- 600 g bele gladke moke
- 150 g mešanih semen za kruh
- 2,5 velikih ravnih jušnih žlic sladkorja
- 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
Kako pripravimo lepinje s semeni:
Testo za lepinje s semeni lahko pripravimo ročno, v kruhomatu na programu za pripravo testa ali s pomočjo kuhinjskega robota.
Ob kateri koli izbiri priprave, preprosto odmerimo v posodo vse zgoraj naštete sestavine po zapisanem vrstnem redu. Vse naštete sestavine dobro premešamo in pregnetemo z rokami v kolikor testo delamo ročno. Tako pripravljeno in dobro pregneteno testo pustimo v pokriti posodi, da vzhaja vsaj 45 minut.
Po poteku tega časa vzhajano testo damo na pomokano površino in ga na kratko nekoliko pregnetemo. Sedaj testo oblikujemo v podolgovato obliko.
Iz podolgovato oblikovanega testa naredimo 4 enake dele.
V kolikor želimo manjše lepinje, lahko iz podolgovato oblikovanega testa naredimo 5 ali 6 enakih kosov. Narezane kose nekoliko povaljamo in ročno oblikujemo v lepinjo. Najbolje bo, da naredimo kroglo in jo na pomokani površini potisnemo z rokami ali razvaljamo z valerjem na debelino največ 1 cm.
Popolnoma enako naredimo tudi z ostalimi pripravljenimi kosi testa. Tako oblikovane lepinje položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vsako lepinjo po površini nekoliko zarežemo z nožem.
Tako bodo naše lepinje lepše vzhajale v drugem krogu. Ko smo pekač napolnili z lepinjami in vsako lepinjo po površini zarezali na dveh koncih, napolnjeni pekač pokrijemo s kuhinjsko brisačo in ga postavimo na toplo za 30 minut, da oblikovano testo še enkrat vzhaja.
Ko, čas poteče, napolnjeni pekač z lepinjami postavimo v na 160 °C segreto ventilacijsko pečico in lepinje s semeni pečemo 35 do 40 minut. Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici.
Lepinje s semeni so pripravljene, da jih poljubno obložite in uživate v okusu.
Ljubitelji domačega kruha poskusite tudi:
- pogačo marjetico,
- sirove štručke,
- kruh s pivom brez kvasa in gnetenja,
- zarolano sirovo štruco,
- beljakovinski kruh,
- ajdove štručke s čemažem,
- štručke z lanenimi semeni,
- kajzerice iz graham moke,
- kruh z ocvirki,
- lepinje s semeni #1.
Dober tek :).