Lepinje s semeni
Print Friendly, PDF & Email

Lepinje s semeni so odlična izbira za pripravo sendvičev, ne glede na to kaj  damo vanje. So zelo okusne in hrustljave navzven, a mehke znotraj. Po tem receptu bomo pripravili 4 lepinje s semeni, ki bodo zadostovale za 4 odrasle osebe. V kolikor imate radi manjše lepinje, lahko iz narejenega testa oblikujete 6 ali 8 lepinj.

Pripomočki za lepinje s semeni

  • kruhomat ali kuhinjski robot. v kolikor testa ne pripravljate ročno
  • papir za peko
  • pekač velikosti vaše pečice

Sestavine za lepinje s semeni:

Za 4 večje lepinje:

  • 340 ml hladne vode
  • 2 čajni žlički soli
  • 3 velike jušne žlice olivnega olja
  • 600 g bele gladke moke
  • 150 g mešanih semen za kruh
  • 2,5 velikih ravnih jušnih žlic sladkorja
  • 1 zavojček suhega kvasa (7 g)

Kako pripravimo lepinje s semeni:

Testo za lepinje s semeni lahko pripravimo ročno, v kruhomatu na programu za pripravo testa ali s pomočjo kuhinjskega robota.

Ob kateri koli izbiri priprave, preprosto odmerimo v posodo vse zgoraj naštete sestavine po zapisanem vrstnem redu. Vse naštete sestavine dobro premešamo in pregnetemo z rokami v kolikor testo delamo ročno. Tako pripravljeno in dobro pregneteno testo pustimo v pokriti posodi, da vzhaja vsaj 45 minut.

Po poteku tega časa vzhajano testo damo na pomokano površino in ga na kratko nekoliko pregnetemo. Sedaj testo oblikujemo v podolgovato obliko.

Iz podolgovato oblikovanega testa naredimo 4 enake dele.

V kolikor želimo manjše lepinje, lahko  iz podolgovato oblikovanega testa naredimo 5 ali 6 enakih kosov. Narezane kose nekoliko povaljamo in ročno oblikujemo v lepinjo. Najbolje bo, da naredimo kroglo in jo na pomokani površini potisnemo z rokami ali razvaljamo z valerjem na debelino največ 1 cm.

Popolnoma enako naredimo tudi z ostalimi pripravljenimi kosi testa. Tako oblikovane lepinje položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vsako lepinjo po površini nekoliko zarežemo z nožem.

Tako bodo naše lepinje lepše vzhajale v drugem krogu. Ko smo pekač napolnili z lepinjami in vsako lepinjo po površini zarezali na dveh koncih, napolnjeni pekač pokrijemo s kuhinjsko brisačo in ga postavimo na toplo za 30 minut, da oblikovano testo še enkrat vzhaja.

Ko, čas poteče, napolnjeni pekač z lepinjami postavimo v na 160 °C segreto ventilacijsko pečico in lepinje s semeni pečemo 35 do 40 minut. Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici.

Lepinje s semeni so pripravljene, da jih poljubno obložite in uživate v okusu.

Ljubitelji domačega kruha poskusite tudi:

Dober tek :).

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor