Beljakovinski kruh
Print Friendly, PDF & Email

Beljakovinski kruh je zelo preprosto pripravljen in je zdravju prijazen kruh odličnega okusa. Za pripravo beljakovinskega kruha ne potrebujemo ne moke, ne kvasa. Testo ne vzhaja in ga ne gnetemo. Beljakovinski kruh je kljub preprosti in dokaj hitri pripravi zelo okusen in mehak tudi 2 do 3 dni po pripravi. Beljakovinski kruh je odličen nadomestek za kruh pri dietni prehrani. Tako pripravljen kruh lahko postrežemo ob kosilu ali pa naredimo zelo dober beljakovinski sendvič. Ko ga shranjujemo, ga dobro zavijemo in damo v vrečko, tako bo ostal svež in mehak dlje časa. Po tem receptu bomo pripravili približno 1 kg beljakovinskega kruha.

Pripomočki za pripravo beljakovinskega kruha:

  • okrogel pekač premera 24 cm in globine 7 cm ali več (lahko uporabimo pekač za torto)
  • električna ventilacijska pečica

Sestavine za pripravo beljakovinskega kruha

Za cca. 1 kg kruha:

  • 250 g bio ovsenih kosmičev
  • 500 g puste skute
  • 4 cela jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 velika jušna žlica lanenih semen
  • 1 velika jušna žlica chia semen
  • 1 velika jušna žlica mletih bučnih semen

Kako pripravimo beljakovinski kruh

Kot sem že omenila, bomo beljakovinski kruh pripravili otročje lahko. Vzamemo posodo in vanjo stresemo 250 g ovsenih kosmičev. Kosmiče zalijemo z hladno vodo, tako, da plavajo v vodi in pustimo, da se namakajo približno 30 minut.

Po poteku tega časa ovsene kosmiče odcedimo s pomočjo cedila tako, da pustimo, da se voda čim bolj odteče. Tako odcejene ovsene kosmiče vrnemo nazaj v posodo in jim dodamo 4 cela jajce in 500 g skute ter  malo premešamo.

Takoj za tem dodamo pecilni prašek in premešamo.

Dodamo po eno jušno žlico chia, bučnih in lanenih semen.

Sestavine premešamo in na koncu dodamo še sol. Vse dobro premešamo tako, da so vse sestavine lepo združene in je masa enakomerna ter brez morebitnih skutinih grudic.

Sedaj vzamemo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Narejeno maso stresemo v pekač in v segreti pečici pečemo 1 uro na 160 °C (ventilacija).

Po poteku tega časa vzamemo kruh iz pečice in ga pokrijemo s platneno kuhinjsko brisačo ter počakamo da se popolnoma ohladi.

Ko se kruh ohladi, ga narežemo na kose in postrežemo.

Dober tek:)

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor