Ajdove štručke s čemažem
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljavo zapečene ajdove štručke s čemažem so odličen prigrizek, zelo okusen in kakovosten zajtrk ali odlična večerja ob skodelici jogurta. Ajdove štručke s čemažem narejene po tem receptu bodo zadostovale za približno 6 do 8 oseb. Iz narejenega testa in nadeva bomo pripravili 12 do 16 štručk odvisno od tega, za kakšno velikost se bomo odločili. Tako pripravljene ajdove štručke s čemažem so kot nalašč za vse tiste, ki imajo radi hrustljavo zapečene štručke s polnilom iz čemaževega namaza in blagim okusom česna.

Pripomočki za ajdove štručke s čemažem

 • sekljalnik ali multipraktik
 • kruhomat, kuhinjski robot ali posoda za vzhajanje testa
 • pekač velikosti vaše pečice

Sestavine za ajdove štručke s čemažem

Za 12-16 štručk.

Za testo:

 • 330 ml hladne vode
 • 2 poravnani čajni žlički soli
 • 3 velike jušne žlice olivnega olja
 • 480 g gladke bele moke tip 500 (+ še malo za lažje oblikovanje)
 • 120 g ajdove moke
 • 2,5 velikih poravnanih jušnih žlic sladkorja
 • 1 zavojček suhega kvasa (7g) ali pol kocke (cca. 20 g) svežega kvasa, lahko tudi domač kvas

Za čemažev nadev:

 • 140 g polposnete skute
 • 80 g kajmaka
 • 15 listov svežega čemaža ali 1 velika jušna žlica čemaževega pesta
 • 2 veliki jušni žlici kisle smetane
 • 2 trdo kuhani jajci
 • sol po okusu

Kako pripravimo ajdove štručke s čemažem

Za pripravo ajdovih štručk s čemažem moramo najprej pripraviti testo. Testo lahko izdelamo v kruhomatu tako, da po zgoraj opisanem vrstnem redu v posodo kruhomata odmerimo vse sestavine in zaženemo program za izdelavo testa.

Če testo izdelujemo, ročno potem vse naštete sestavine damo v večjo posodo in z rokami zgnetemo testo, ki ga dokončno zgnetemo na delovnem pultu. Pri gnetenju, testo po potrebi potrosite z moko tako, da se med obdelavo ne lepi. Seveda testo lahko zamesimo tudi s pomočjo kuhinjskega robota.

V kolikor boste uporabljali domač kvas, pustite testo, da nekoliko dlje vzhaja, ne glede na to ali ga pripravljate ročno ali v kruhomatu.

Ko je testo lepo oblikovano in pregneteno, ga postavimo v posodo za vzhajanje testa, namestimo pokrovko in pustimo, da vzhaja okoli 45 minut. Z uporabo domačega kvasa  naj vzhaja na toplem vsaj 3-4 ure. Ko čas vzhajanja poteče, stresemo testo na pomokano delovno površino in ga oblikujemo v podolgovato, velikemu svaljku podobno obliko.

Tako oblikovano testo narežemo na 12 do 16 približno enakih kosov. Število kosov je odvisno od želene velikosti posamezne štručke.

Med časom dokler testo vzhaja, pripravimo čemažev namaz s kajmakom, ki nam bo tokrat služil kot nadev štručk.

Namaz pripravimo tako da, naštete sestavine za namaz stresemo v sekljalnik in zmiksamo, sesekljamo.

Narejen namaz postavimo v hladilnik in nadaljujemo z oblikovanjem testa. Podrobnejši opis za pripravo namaza najdete tu: Čemažev namaz s kajmakom.

Sedaj vzamemo, vposamezen kos odrezanega testa in ga na pomokani površini razvaljamo s pomočjo valjarja na debelino približno 3 mm. Razvaljamo ga v podolgovato obliko, kot prikazuje spodnje fotografija.

Vzamemo namaz in ga premažemo po površini razvaljanega testa tako, da pustimo robove testa brez namaza.

Nato razvaljano testo zavijemo, zarolamo v obliki štručke, tako zarolani štručki, nekoliko stisnemo robove, da nadev ne bi uhajal.

Oblikovano štručko položimo na pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko. Po enakem postopku pripravimo tudi preostale narezane kose testa.

Ko smo napolnili pekač s štručkami jih po sredini rahlo zarežemo. Zarezane štručke pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo in postavimo nekam na toplo za 30 minut, da še enkrat vzhajajo.

Po poteku tega časa, pekač postavimo v pečico, segreto na 150 °C (ventilacija) in pečemo 25 do 30 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodite vaši pečici.

Ko so ajdove štručke s čemažem pečene, pekač vzamemo iz pečice in vse skupaj pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo ter počakamo, da se ohladijo.

Ajdove štručke s čemažem so pripravljene.

Postrežemo jih v kombinaciji z ostankom narejenega čemaževega namaza s kajmakom ali kot samostojno štručko ob skodelici jogurta. Odlično!

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor