Zarolana sirova štruca
Print Friendly, PDF & Email

Zarolana sirova štruca je kruh s hrustljavo skorjo in mehko, nežno sirovo sredico. Za razliko od klasičnih sirovih štručk, ki imajo sir zgolj zgoraj, se v zarolani sirovi štruci sirov nadev skriva znotraj samega kruha in poskrbi za res dober okus. Kot vsak kruh, tudi zarolano sirovo štruco uporabimo kot prilogo ob kosilu, za sendviče ali pa si nanj namažemo poljuben slan namaz.

Po tem receptu bomo pripravili približno 1,5 kg odlične sirove štruce oziroma dve manjši sirovi štruci, težki vsaka okoli 750 g.

Pripomočki za sirovo štruco

 • pekač velikosti 13 x 8 cm

Sestavine za sirovo štruco

Za testo:

 • 330 ml vode
 • 2 čajni žlički soli
 • 3 velike žlice olivnega olja
 • 18 g masla (sobne temperature)
 • 650 g bele gladke moke tip-500 (+ nekaj za lažje oblikovanje)
 • 1 celo jajce
 • 2,5 veliki žlici sladkorja
 • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)

Za sirov nadev:

 • 250 g pasirane skute
 • 100 g belega slanega sira po lastni izbiri (pomembmo je da je sir slan, kot so recimo: feta sir, fitaki sir ali sirni namaz)
 • 1 dl kisle smetane
 • 1 celo jajce

Kako pripravimo zarolano sirovo štruco

Najprej naredimo testo, v večjo posodo odmerimo sestavine po zgoraj zapisanem vrstnem redu. Če boste kruh zamesili ročno, sestavine najprej na histo združimo v posodi, nato pa vse skupaj stresemo na delovni pult in testo na pomokani površini dobro pregnetemo v enotno, mehko in voljno testo.
Lahko ga zamesite tudi s pomočjo kuhinjskega robota ali mešalnika z gnetilkami. V primeru, da uporabljate kruhomat kot pripomoček za prvo fazo priprave testa, naštete sestavine po vrstnem redu stresete v kruhomat in nastavite program za pripravo testa; tako se bomo izognili gnetenja in vzhajanja testa v prvi fazi.

Med gnetenjem po potrebi potrosimo z moko tako, da se testo ne lepi. Ko je testo lepo pregneteno ga postavimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem približno 40 minut, da testo vzhaja.

Ko je testo vzhajalo, ga damo na pomokano površino. Testo še enkrat na kratko pregnetemo in razdelimo na dva enaka dela. Razdeljeno in oblikovano testo ponovno  pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo na toplem približno 20 minut.

Med tem časom se lotimo priprave sirovega nadeva. Za pripravo sirovega nadeva vzamemo posodo in vanjo damo naštete sestavine za sirov nadev. Vzamemo žlico in vse dobro premešamo.

Sirova masa mora biti res lepo združena, gladka in brez sirovih grudic.

Ko poteče 20 minut, vzamemo prvi del testa in ga s pomočjo valjarja razvaljamo na približno 3 mm debeline. Sedaj vzamemo pripravljeni nadev in na razvaljano testo stresemo polovico narejene mase. Vzamemo žlico in enakomerno premažemo celotno površino razvaljanega testa.

Premazano testo zarolamo v štruco in sicer tako, da najprej prepognemo stranske robove, s tem bomo preprečili uhajanje sirovega nadeva, nato pa počasi zavijamo testo od ene stani proti drugi (zavijamo z nasprotne strani kot smo prepognili robove).

Kot bi zvijali rolado.

Tako zarolano in  napolnjeno testo postavimo v pekač obložen s papirjem za peko. Vzamemo še drugi del testa in postopek ponovimo. Ko smo položili obe sirovi štruci v pekač, vzamemo nož in jih po površini čisto na rahlo zarežemo.

Tako bo testo pri zadnjem vzhajanju dobilo lepo obliko. Pripravljeno testo v pekaču ponovno pokrijemo in postavimo na toplo za 40 minut.

Ko čas poteče, pekač s šrucama postavimo v  na 170 °C segreto ventilacijsko pečico in pečemo 40 minut.

Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici. Takoj, ko sta štrudi pečeni, pekač vzamemo iz pečice in štruci po površini poškropimo z malo mlačne vode, nato pa ju pokrijemo in ponovno pokrijemo s kuhinjskim servetom in pustimo, da se ohladita.

Tako bo skorja hkrati hrustljava in mehka, kruh pa se pri rezanju ne bo drobil. Zaradi nadeva in dodatne vlage ima kruh tudi daljšo obstojnost in svežino.

Zarolana sirova štruca

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor