Kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)
Kruh s pivom, brez kvasa in gnetenja je kruh odličnega okusa z lepo zapečeno in hrustljavo skorjico, ter zelo nežno in mehko sredico. Za pripravo tega kruha ne potrebujemo kvasa prav tako kruha ne obdelujemo z rokami in ne gnetemo testa, le dobro premešamo sestavine s pomočjo kuhalnice. Kruh narejen po tem receptu zaradi časovno daljšega vzhajanja in peke, nima okusa po pivu. Po tem receptu bomo pripravili približno 800 g odličnega kruha, ki bo ob ustreznem shranjevanju ostal svež še 3 dni po pripravi.
Pripomočki za kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)
- okrogli pekač premera 22 cm
Sestavine za kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)
Za okoli 800 g kruha
- 500 g bele gladke moke
- 4 velike jušne žlice ajdove moke
- 360 ml piva
- 1 pecilni prašek
- 3 velike jušne žlice olivnega olja
- 2,5 ravne jušne žlice sladkorja
- 2 mali ravni čajni žlički soli
- 30 g na drobno narezanega pršuta in 30 g trdega sira v lističih (ni obvezna sestavina)
- nekaj bele gladke moke za potrositi med mešanjem sestavin
Priprava kruha s pivom (brez kvasa in gnetenja)
Najprej vzamemo 3,6 dl piva in ga vlijemo v posodo za vzhajanje testa. Pivo naj ne bo direktno iz hladilnika, pač pa segreto na sobno temperaturo. Za pripravo tega kruha uporabljamo navadno pivo in ne brezalkoholnega. Ko smo v posodo za vzhajanje testa vlili pivo, dodamo 500 g gladke bele moke in 4 žlice ajdove moke 2 mali ravni čajni žlički soli in 3 žlice olivnega olja.
Sestavinam na to dodamo še sladkor in pecilni prašek.
Ko so v posodi za vzhajanje vse potrebne sestavine po želji lahko dodamo še 30 g na drobno narezanega pršuta in 30 g trdega sira v lističih, ki ga prav tako narežemo na kocke. Kruh bo s temi sicer neobveznimi dodatki dobil močnejši okus, a bo kljub temu lepo vzhajal. V kolikor želimo pripraviti čisto navaden kruh, pršut in sir enostavno izpustimo. Ne glede na to ali bomo kruh pripravili z ali brez pršuta, vzamemo kuhalnico in dobro premešamo vse sestavine.
Premešano maso pokrijemo in pustimo, da vzhaja okoli 40 minut. Po poteku tega časa narejeno maso potrosimo z malo moke in ponovno dobro premešamo.
Namestimo pokrov in pustimo, da testo vzhaja še eno uro. Ko ura poteče, postopek ponovimo in ponovno potrosimo testo z moko in premešamo, med mešanjem po potrebi večkrat potrosimo z malo moke in premešamo tako, da testo ni preveč lepljivo. Tako pripravljeno testo stresemo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko ali silikonsko podlago. S pomočjo kuhalnice zgladimo testo po površini, ga pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo in postavimo na toplo. Testo v pekaču pustimo na toplem, da vzhaja še eno uro. Po poteku tega časa, pekač postavimo v pečico, ki smo jo pred tem segreli na150 °C (ventilacija) in pečemo približno 1 uro.
Temperaturo in čas pečenja, po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in po površini popršimo z malo vode tako, da malenkost navlažimo skorjo.
Navlažen kruh pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladi. Naš kruh s pivom, brez kvasa in gnetenja je pripravljen, le še narežemo ga na kose in postrežemo.
Dober tek.