Kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)
Print Friendly, PDF & Email

Kruh s pivom, brez kvasa in gnetenja je kruh odličnega okusa z lepo zapečeno in hrustljavo skorjico, ter zelo nežno in mehko sredico. Za pripravo tega kruha ne potrebujemo kvasa prav tako kruha ne obdelujemo z rokami in ne gnetemo testa, le dobro premešamo sestavine s pomočjo kuhalnice. Kruh narejen po tem receptu zaradi časovno daljšega vzhajanja in peke, nima okusa po pivu. Po tem receptu bomo pripravili približno 800 g odličnega kruha, ki bo ob ustreznem shranjevanju ostal svež še 3 dni po pripravi.

Pripomočki za kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)

  • okrogli pekač premera 22 cm

Sestavine za kruh s pivom (brez kvasa in gnetenja)

Za okoli 800 g kruha

  •  500 g bele gladke moke
  • 4 velike jušne žlice ajdove moke
  • 360 ml piva
  • 1 pecilni prašek
  • 3 velike jušne žlice olivnega olja
  • 2,5 ravne jušne žlice sladkorja
  • 2 mali ravni čajni žlički soli
  • 30 g na drobno narezanega pršuta in 30 g trdega sira v lističih (ni obvezna sestavina)
  • nekaj bele gladke moke za potrositi med mešanjem sestavin

Priprava kruha s pivom (brez kvasa in gnetenja)

Najprej vzamemo 3,6 dl piva in ga vlijemo v posodo za vzhajanje testa. Pivo naj ne bo direktno iz hladilnika, pač pa segreto na sobno temperaturo. Za pripravo tega kruha uporabljamo navadno pivo in ne brezalkoholnega. Ko smo v posodo za vzhajanje testa vlili pivo, dodamo 500 g gladke bele moke in 4 žlice ajdove moke 2 mali ravni čajni žlički soli in 3 žlice olivnega olja.

Sestavinam na to dodamo še sladkor in pecilni prašek.

Ko so v posodi za vzhajanje vse potrebne sestavine po želji lahko dodamo še 30 g na drobno narezanega pršuta in 30 g trdega sira v lističih, ki ga prav tako narežemo na kocke. Kruh bo s temi sicer neobveznimi dodatki dobil močnejši okus, a bo kljub temu lepo vzhajal. V kolikor želimo pripraviti čisto navaden kruh, pršut in sir enostavno izpustimo. Ne glede na to ali bomo kruh pripravili z ali brez pršuta, vzamemo kuhalnico in dobro premešamo vse sestavine.

Premešano maso pokrijemo in pustimo, da vzhaja okoli 40 minut. Po poteku tega časa narejeno maso potrosimo z malo moke in ponovno dobro premešamo.

Namestimo pokrov in pustimo, da testo vzhaja še eno uro. Ko ura poteče, postopek ponovimo in ponovno potrosimo testo z moko in premešamo, med mešanjem po potrebi večkrat potrosimo z malo moke in premešamo tako, da testo ni preveč lepljivo. Tako pripravljeno testo stresemo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko ali silikonsko podlago. S pomočjo kuhalnice zgladimo testo po površini, ga pokrijemo s platneno kuhinjsko krpo in postavimo na toplo. Testo v pekaču pustimo na toplem, da vzhaja še eno uro. Po poteku tega časa, pekač postavimo v pečico, ki smo jo pred tem segreli na150 °C (ventilacija) in pečemo približno 1 uro.

Temperaturo in čas pečenja, po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in po površini popršimo z malo vode tako, da malenkost navlažimo skorjo.

Navlažen kruh pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladi. Naš kruh s pivom, brez kvasa in gnetenja je pripravljen, le še narežemo ga na kose in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor