Prepognjeni piškoti s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Prepognjeni piškoti s skuto so izredno zanimivi na pogled in zelo primerna sladica za vse ljubitelje skute in skutnega testa. Priprava je preprosta in hitra. Čisto običajne, osnovne sestavine premešamo, potem pa z otroško igrivostjo pomakamo testene kroge v sladkor.

Pripomočki za prepognjene piškote s skuto

  • multipraktik
  • lopatka
  • skleda
  • žlica
  • kuhinjska krpa
  • valjar
  • okrogel modelček za piškote, premer 5-6 cm
  • pekač, ki pride s pečico
  • peki papir
  • krožnik za sladkor

Sestavine za pripravo prepognjenih piškotov s skuto

  • 250 g moke
  • 1/2 zavitka suhega kvasa
  • 100 g masla
  • 200 g pretlačene skute
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • približno 30 g moke za posip pulta pri oblikovanju piškotov
  • 100 g sladkorja za posip piškotov

Postopek priprave prepognjenih piškotov s skuto

Maslo zmehčamo na sobni temperaturi. Ko je primerno mehko, vse sestavine, razen moke in suhega kvasa, postavimo v multipraktik in premešamo. Jaz sem pri pripravi prepognjenih piškotov s skuto uporabilo rikoto.

Zmes predenemo v skledo in dodamo polovico moke in suhi kvas. Grobo premešamo kar z žlico. Nato dodamo še drugo polovico moke.

Zgnetemo mehko testo, rahlo pomokamo, pokrijemo s krpo in pustimo počivati na kuhinjskem pultu 30 minut.

Po počitku, delovno površino, kjer bomo oblikovali piškote pomokamo in na tanko razvaljamo testo, na približno 2-3 mm. Z modelčkom izrežemo kroge.

V krožnik stresemo sladkor. Vsak krog povaljamo v sladkorju in ga prepognemo na pol, na način, da je sladkor na notranji strani. Lunico, oziroma polkrog ponovno povaljamo v sladkorju in prepognem na enak način, kot v prvem koraku, torej, da je sladkor na notranji strani. Prepognjen trikotnik ravno tako odtisnemo v sladkorju in rahlo pritisnemo nanj, da se nam med peko ne bi odpiral.

Prepognjene piškote s skuto polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Stran brez sladkorja je na peki papirju, stran s sladkorjem pa je obrnjena navzgor.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija (ventilacija), približno 18 minut. Spodnja stran mora biti rahlo rjavkasta. Piškote hranimo odprte, saj so narejeni iz skutnega testa in se v zaprti škatli omehčajo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor