Prepražen brstični ohrovt s slanino
Prepražen brstični ohrovt s slanino je okusen samostojni obrok, saj mu slanina doda vse okuse in zapeljive vonje, ki manjkajo brstičnemu ohrovtu, ki ga lahko zaužijemo tudi surovega, posebno če imamo mlade, bolj drobne glavice, saj starejše in debelejše začnejo greniti.
Brstični ohrovt, ki vsebuje polno vitaminov in mineralov, spada med zimsko zelenjavo, saj ne pomrzne in ga nabiramo skozi celo zimo do sredine pomladi.
Pripomočki za pripravo brstičnega ohrovta s slanino:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za brstični ohrovt s slanino
Za dve osebi:
- 150 g brstičnega ohrovta
- 60 g slanine
- 2 stroka ali žlička sesekljanega česna
- 1 žlica svinjske masti
- morska sol po okusu
Priprava brstičnega ohrovta s slanino
Brstični ohrovt pregledamo in odstranimo vse slabe liste, operemo ga v hladni vodi in, če so glavice ohrovta velike, jih prerežemo na polovico ali četrtinko.
V loncu segrejemo vodo in ko voda zavre, dodamo brste ohrovta, posolimo in kuhamo 5 do 6 minut, da so glavice kuhane, čas kuhanja je odvisen tudi od debeline in starosti ohrovta, da so brsti kuhani najlažje ugotovimo tako, da jih poizkusimo.
V ponvi stopimo mast in na njej prepražimo na tanko narezano slanino, ki smo ji dodali še na drobno narezan česen.
Ko je slanina s česnom prepražena, ji dodamo brstični ohrovt, ki smo ga s penovko pobrali iz vode. Med mešanjem ga pražimo na zmerni temperaturi 4 do 5 minut, da se brstični ohrovt prepoji z vročo mastjo in slanino. Ponudimo ga kot samostojni obrok, saj je z dodatkom masti in slanine kalorično obogaten, v njem pa ostane tudi del vitaminov.
Če brstični ohrovt zraste doma, ni vedno tako lep, ga pa zato bolj slastno pojemo, če vemo, da smo ga pridelali sami. Lučka Glaser
Še nekaj idej in receptov z ohrovtom, da bo vaš jedilnik še bolj pester:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Narastek iz krompirja in ohrovta.
- Kodrolistni ohrovt z jajci.
- Brstični ohrovt z maslom.
- Brstični ohrovt s slanino in krompirjem.