Bučke s sirom in začimbami iz pečice
Bučke s sirom in začimbami iz pečice so še ena od idej kako pripraviti bučke. Tako pripravljene bučke so lahko samostojna jed za večerjo ali pa priloga pri kosilu. Z vsakič drugačno izbiro začimb (ali kombinacije le-teh) in sira bodo tudi bučke s sirom in začimbami vsakič malce drugačnega okusa.
Pripomočki za bučke s sirom in začimbami:
- deska in nož
- pekač (tisti ki pride s pečico, lahko tudi manjši. poljubno velik)
- ribežen
- pečica
- papir za peko (ni nujno)
- tehtnica
- manjša skodelica
- čajna žlička
Sestavine za bučke s sirom in začimbami
Kot priloga za 3 osebe:
- 500 g bučk (cukini)
- 100 g poljubnega sira (parmezan, edamec, chedar, ementaler, ….)
- 1 čajna žlička timijana (lahko tudi bazilike, origana, …)
- ščep mletega muškatnega oreščka
- majhen ščepec soli (niti ni nujen, saj slanost da sir)
- mleti poper po okusu
- česen v zrnju po okusu (lahko tudi 2-3 stroki svežega česna oz. po okusu)
- 1 jedilna žlica olivnega olja
Priprava bučk s sirom in začimbami
Najprej priklopimo pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).
Bučko operemo in ji odstranimo oba konca. Bučko nato narežemo na poljubno velike kose. Lupljenje ni potrebno (še posebej, če boste uporabili mlade bučke z domačega vrta), lahko pa jih tudi olupite, če želite. V primeru, da ima bučka že večja semena, ki vas motijo, jih odstranite, sicer odstranjevanje ni potrebno.
Sir naribamo in mu dodamo začimbe. Premešamo. Sama sem tokrat izbrala timijan. Lahko bi tudi baziliko, origano, majaron. Lahko tudi kombinacijo vseh.
Izbira zelišč je tako prepuščena vsakemu posamezniku. Vam pa toplo priporočam, da uporabite ,muškatni orešček in ga ne izločite, saj se izjemno dobro poda tako k bučkam, kot siru.
Tudi izbira sira je povsem prepuščena vašemu okusu. Zelo dobro izpade s parmezanom (priporočam uporabo sveže naribanega), ki ga sama tokrat žal nisem imela pri roki in sem izbrala ementalerja, ki sem ga drobno naribala.
Bučkam dodamo žlico olivnega olja in premešamo, da se porazdeli po bučkah. Čez dodamo še mešanico sira in začimb ter vse skupaj zmešamo in denemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko (lahko pa samo pekač namažete z nekaj dodatnega olivnega olja).
Potisnemo v pečico in pečemo okoli 20-25 minut, toliko da bo bučka pečena in sir zapečen. Čas peke je odvisen tudi od velikosti (debeline) kosov bučk.
Postrežemo takoj, še vroče oziroma tople.
Naj vam tekne!
Ljubitelje jedi iz bučk vabim, da poskusijo tudi:
- kremno juho iz bučk (brez smetane in dodatkov),
- bučke s sirom in zdrobom iz pečice,
- bučkine polpete,
- bučke s kurkumo in sirom,
- bučke polnjene z ajdovo kašo,
- bučke s skuto v listnatem testu,
- rižoto z bučkami in porom,
- testenine z bučkami in paradižnikom,
- piščanca z bučkino omako,
- hitro in enostavno pripravljeno omako iz bučk in korenja.