Bučke s sirom in začimbami iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Bučke s sirom in začimbami iz pečice so še ena od idej kako pripraviti bučke. Tako pripravljene bučke so lahko samostojna jed za večerjo ali pa priloga pri kosilu. Z vsakič drugačno izbiro začimb (ali kombinacije le-teh) in sira bodo tudi bučke s sirom in začimbami vsakič malce drugačnega okusa.

Pripomočki za bučke s sirom in začimbami:

  • deska in nož
  • pekač (tisti ki pride s pečico, lahko tudi manjši. poljubno velik)
  • ribežen
  • pečica
  • papir za peko (ni nujno)
  • tehtnica
  • manjša skodelica
  • čajna žlička

Sestavine za bučke s sirom in začimbami

Kot priloga za 3 osebe:

  • 500 g bučk (cukini)
  • 100 g poljubnega sira (parmezan, edamec, chedar, ementaler, ….)
  • 1 čajna žlička timijana (lahko tudi bazilike, origana, …)
  • ščep mletega muškatnega oreščka
  • majhen ščepec soli (niti ni nujen, saj slanost da sir)
  • mleti poper po okusu
  • česen v zrnju po okusu (lahko tudi 2-3 stroki svežega česna oz. po okusu)
  • 1 jedilna žlica olivnega olja

Priprava bučk s sirom in začimbami

Najprej priklopimo pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).
Bučko operemo in ji odstranimo oba konca. Bučko nato narežemo na poljubno velike kose. Lupljenje ni potrebno (še posebej, če boste uporabili mlade bučke z domačega vrta), lahko pa jih tudi olupite, če želite. V primeru, da ima bučka že večja semena, ki vas motijo, jih odstranite, sicer odstranjevanje ni potrebno.

Sir naribamo in mu dodamo začimbe. Premešamo. Sama sem tokrat izbrala timijan. Lahko bi tudi baziliko, origano, majaron. Lahko tudi kombinacijo vseh.

Izbira zelišč je tako prepuščena vsakemu posamezniku. Vam pa toplo priporočam, da uporabite ,muškatni orešček in ga ne izločite, saj se izjemno dobro poda tako k bučkam, kot siru.
Tudi izbira sira je povsem prepuščena vašemu okusu. Zelo dobro izpade s parmezanom (priporočam uporabo sveže naribanega), ki ga sama tokrat žal nisem imela pri roki in sem izbrala ementalerja, ki sem ga drobno naribala.

Bučkam dodamo žlico olivnega olja in premešamo, da se porazdeli po bučkah. Čez dodamo še mešanico sira in začimb ter vse skupaj zmešamo in denemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko (lahko pa samo pekač namažete z nekaj dodatnega olivnega olja).

Potisnemo v pečico in pečemo okoli 20-25 minut, toliko da bo bučka pečena in sir zapečen. Čas peke je odvisen tudi od velikosti (debeline) kosov bučk.

Postrežemo takoj, še vroče oziroma tople.

 

Naj vam tekne!

Ljubitelje jedi iz bučk vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor