Rižota z bučkami in porom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z bučkami in porom je nežnega okusa in je sočna. Pa tudi priprava rižote je povsem enostavna in ne zahteva veliko časa.

Pripomočki za pripravo rižote z bučkami in porom:

  • cedilo
  • kozica s pokrovko
  • posoda v kateri kuhate rižoto s pokrovom
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • štedilnik
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • nož in deska za rezanje

Sestavine za rižoto z bučkami in porom

Za 4 osebe:

  • 280 g poljubnega riža (sama sem uporabila basmati riž)
  • 1-2 bučki (cca. 300 g)
  • 1 por (cca. 100 g)
  • 6,5 dl jušne osnove (lahko tudi vode +začimbna mešanica ali domača jušna osnova)
  • 3 stroki česna
  • 1 šopek peteršilja ali jedilna žlica posušenega
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • olivno olje

In še:

  • šopek peteršilja za posip (po želji)
  • malo naribanega parmezana za posip (po želji)

Postopek priprave rižote z bučkami in porom

Riž odmerimo in ga na cedilu splaknemo pod tekočo hladno vodo, pustimo, da se odteče. Peteršilj nasekljamo, prav tako olupimo in nasekljamo česen. Pripravimo pa si tudi jušno osnovo (v 6,5 dl vode skuhamo domačo začimbno mešanico ali kušno osnovo). Če imamo pri roki čisto juho, uporabimo to.

Bučki operemo in po potrebi olupimo. Bučko po dolgem prerežemo na pol. Vsako polovico še enkrat prerežemo po dolžini, da dobimo četrtine. Četrtine narežemo na nekaj milimetrov široke rezine. Por očistimo in ga narežemo na kolobarje.

V posodi segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo por. Toliko, da malo postekleni, nato zalijemo z 1 zajemalko jušne osnove in za 1-2 minutki povremo.

Nato dodamo narezane bučke, riž in nasekljan česen, peteršilj.

Premešamo in zalijemo s preostalo jušno osnovo, dodamo sol ( s soljo previdno, ker je slana že jušna osnova), poper, muškatni orešček, počakamo, da zavre in nato v pokriti posodi kuhamo toliko časa, kot se kuha riž. Moj je za to potreboval 18 minut (podatek o času kuhanja najdete na embalaži).

Nasvet
Ker različne vrste riža potrebujejo različno količino tekočine, se lahko zgodi, da boste vi potrebovali manj ali več tekočine (jušne osnove). Zato predlagam, da je morda v začetku ne vlijete vse in prihranite kakšen deciliter, ki ga kasneje po potrebi šen vedno lahko dolijete.

Preden rižoto z bučkami in porom postrežemo vsako porcijo potresemo še z malo nasekljanega peteršilja in naribanega parmezana (po želji).

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor