Bučke s skuto v listnatem testu
Zelo rada kuham z bučkami. Najrajši imamo bučkine polpete. A prileže se tudi kaj drugega. In tako je ob zadnji priložnosti, glede na sestavine v hladilniku, nastala spodnja jed, ki sem jo poimenovala kar bučke s skuto v listnatem testu, lahko bi rekli, da gre za pito iz bučk. Jed lahko predstavlja kosilo ali pa večerjo, poleg pa se seveda prileže solata.
Pripomočki za pripravo bučk s skuto v listnatem testu
- valjar
- pekač velikosti 22*30 cm
- skleda
- cedilo
- nož in deska za rezanje
- metlica za ročno stepanje
- kuhinjska tehtnica
- vilica ali zobotrebec
- pečica
Sestavine za pripravo bučk s skuto v listnatem testu
Za 4-5 oseb
- 800 g bučk
- 500 g skute
- 150 g kisle smetane
- 3 cela jajca
- 250 g svežega, že razvaljanega listnatega testa
- sol po okusu
- poper po okusu
- muškatni orešček
- šopek timijana (lahko tudi žlico posušenega)
- šopek peteršilja (lahko tudi žlico posušenega)
- 2-3 stroki česna
- moka za pomokanje površine
- maslo za mazanje pekaža
Postopek priprave bučk s skuto v listnatem testu
Najprej bučke operemo in jih narežemo na približno 1-2 centimetra velike kocke. Če želite, lahko bučko predhodno tudi olupite. Bučke posolimo, nato pa jih denemo v cedilo in jih pustimo 20-30 minut, da spustijo vodo.
Nato priklopimo električno pečico in temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica). Nato pa z maslom namažemo pekač. Z moko pa pomokamo delovno površino in na njej rahlo razvaljamo sicer že razvaljano sveže listnato testo. Razvaljamo ga le toliko, da bo ustrezal meram pekača. Listnato testo nato položimo v pekač in robove zavihamo ven iz pekača.
Sedaj pripravimo nadev. Skuto, kislo smetano, jajca in začimbe (česen olupimo in čim bolj drobno sesekljamo, prav tako timijan in peteršilj (če uporabljamo svežega)) in zmešamo skupaj s pomočjo metlice za stepanje (ali pa si pomagamo kar z ročnim električnim mešalnikom).
Ko so sestavine premešane in povezane dodamo še dobro odcejene bučke. Vse skupaj spet dobro premešamo.
Listnato testo po dnu s pomočjo vilice (ali zobotrebca) prepikamo na več mestih.
Nadev s skuto in bučkami vlijemo v pekač in ga porazdelimo po pekaču. Robove listnatega testa zavihamo nazaj v pekač tako, da ustvarimo rob.
Pečemo v pečici, ki se je sedaj že ogrela na 180 °C (ventilacijska pečica) približno 40 minut (lahko malo manj ali več, odvisno od moči vaše pečice), da se vse skupaj lepo zapeče.
Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da malo postoji, šele nato pa razdelimo na poljubno velike kose in postrežemo.
Dober tek!