Bučke s kurkumo in sirom
Bučke s kurkumo in sirom so jed, v kateri se dopolnjujejo okusi bučk, ostre kurkume in sira, ki ostrino kurkume blaži in ji doda nežno noto. Sama si to jed običajno pripravim kot samostojen obrok za večerjo, lahko pa jo pripravite kot prilogo k mesu za kosilo. Priprava je povsem enostavna in vam ne bo vzela več kot 15 – 20 minut.
Pripomočki za pripravo bučk s kurkumo in sirom:
- vok s pokrovko (lahko tudi kozica)
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- ribežen
- štedilnik
Sestavine za bučke s kurkumo in sirom:
Za 1 osebo:
- 300-350 g bučk (cukini)
- 1 manjša bela čebula
- 1/2 rdeče čebule
- 1 strok česna
- 2 ščepca origana
- sol po okusu
- kurkuma po okusu
- poper po želji
- 20-40 poljubnega sira (sama sem tokrat uporabila ementalerja)
- kokosova mast ali poljubna maščoba, ki jo sicer uporabljate
Postopek priprave bučk s kurkumo in sirom
Bučko operemo, ji odrežemo oba koca in jo naribamo na tanke kolebarje (bučke ni potrebno lupiti, če pa to želite lahko storite). Čebulo olupimo in jo narežemo na kolobarje (če pa imate rajši, jo lahko tudi drobno nasekljate). Tudi česen olupimo in drobno nasekljamo.
V voku stopimo malo kokosove masti in na njej prepražimo čebulo in česen. Toliko, da zadiši in čebula postekleni. Dodamo naribano bučko, sol, origano, poper. Premešamo in v pokritem voku bučke v lastnem dušimo 5-7 minut.
Odkrijemo in dodamo še kurkumo, premešamo nato pa k bučkam s kurkumo narežemo še koščke sira, premešamo, da se sir stopi in nekaj vode izhlapi (cca. 2-3 minute), nato pa jed postrežemo.
Kot rečeno, so bučke s kurkumo in sirom primerne za samostojen obrok – večerjo ali pa jih lahko pripravimo kot prilogo k mesu in rižu, njokom ali krompirju. Super pa so tudi v kombinaciji s testeninami (npr. širokimi rezanci).
Dober tek!