Pomladna solata s hrenom
Print Friendly, PDF & Email

Pomladna solata s hrenom vas bo očarala s svojim posebnim okusom in hitro pripravo. Razlogov za pripravo pomladne solate s hrenom je več kot dovolj, glavni pa je seveda njena okusnost. Je tisto, kar potrebujete za polnjenje baterij po zimskem obdobju. Za uravnavanje bazičnega stanja telesa ob obilni praznični hrani. Ponudite jo lahko k prav vsaki jedi. Stara modrost veleva, da se hren nabira in uživa v tistih mesecih katerih imena vsebujejo črko “r”. Takrat namreč vsebuje največ eteričnih olj in za zdravje blagodejnih učinkovin. Za posip solati lahko dodate tudi regratove popke v kisu.

Pomladna solata s hrenom – pripomočki:

 • skleda za pranje solate
 • nožič za čiščenje hrenove korenine
 • skleda za pripravo solate
 • ostro strgalo ali oster nož

Pomladna solata s hrenom – sestavine:

 • regrat
 • mladi radičevi listi
 • solata po izbiri
 • korenika hrena
 • sol
 • oljčno olje
 • balzamični kis

Pomladna solata s hrenom – postopek priprave:

Nabran regrat, radič in solato dobro operite. Najboljši regrat je tisti, ki raste iz kakšne krtine saj ima bele in krhke spodnje dele listov. Manjše cvetne nastavke mu ni potrebno odstranjevati saj so le ti še posebno krhki. Mešanico solate, količino hrenovih lističev in začimb dozirajte po lastnem okusu. Porcijo prav tako prilagodite svojim potrebam.

V izbrano skledo na dno dodajte mešanico mladega radiča in krhkega regrata.

Preko dodajte se izbrano mehko solato.

Z ostrim strgalom na res tanke lističe preko solate naribajte hrenovo korenino.

Začinite po lastnem okusu, vsak jedec naj svojo skledo solate zmeša sam. Navdušila bo kombinacija grenkega okusa mladega radiča, krhkost regratovih popkov in poseben, pikanten okus hrena, ki ga v solati običajno niste vajeni.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Ko se praznuje mnogi “kravico spustijo iz štrika” in obroki so kaj hitro preobilni. Kako popraviti škodo? Preprosto, z dodatkom žive hrane. Še posebej, če le ta vsebuje grenčine, ki pomagajo žolčniku ko je maščobe preveč. Če solata premore antiseptična eterična olja bo možnost za prenos mikrobov že v ustni votlini zatrta. Živa, nepredelana hrana bo pomagala očistiti telo, dvigniti kislo bazni učinek obroka po presnovi. Vaše počutje pa bo tudi po preobilnem obroku dobro. Tako zložena solata vsebuje tudi dovolj vlaknin, ki bodo znižale glikemični indeks celokupnega obroka zato se ne boste zredili. Primerna je tudi za diabetike. Lahko jo servirate k vsem prazničnim jedem.

Za zdravje, dobro počutje in čiščenje telesa lahko pripravite tudi:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor