Zimska solatka za zdravje
Print Friendly, PDF & Email

Lakota je huda reč in zimska solata za zdravje zadovolji to potrebo več kot uspešno. V eni skledi (krožniku) vse tisto kar potrebuje telo.

Zimska solatka za zdravje – pripomočki:

  • manjša ponev
  • mlinček ali blender
  • deska
  • nož
  • nož od jedilnega pribora
  • jušna žlica
  • ribež za julijen zelenjavo
  • ovalj ali krožnik za pripravo solate

Zimska solatka za zdravje – sestavine:

  • 2 lista kitajskega zelja
  • dve rezini sveže zelene
  • 2 do 3 jušne žlice kuhane čičerike
  • 1 čajna žlička zmletih lanenih semen
  • 1 čajna žlička praženega zmletega sezama
  • ščepec mešanice domačih suhih zelišč
  • polovica manjšega avokada
  • oljčno olje po okusu
  • sol po okusu
  • kis po okusu

Količine so primerne za eno osebo, priprava vam bo vzela le nekaj minut.

Zimska solatka za zdravje – postopek priprave

V manjši ponvi prepražite sezamova semena in sol, a le toliko, da sezam zadiši in se obarva rahlo rjavo. V mlinčku ali blenderju ga skupaj z lanenimi semeni in suhimi začimbami zmeljite toliko, da semena niso več cela.

Avokado prepolovite ter po dolžini in prečno narežite z nožem od jedilnega pribora in ga z jušno žlico izdolbite iz lupine. 

Operite in na debelejše rezine narežite dva lista kitajskega zelja. Pazljivo ju položite na izbran krožnik za serviranje. Preko posujte na kockice narezan avokado.

Nato preko naribajte še zeleno, dodajte kuhano čičeriko in preko vsega posujte mešanico mletih lanenih semen, sezama, zelišč in soli. Na koncu dodajte še oljčno olje in kis.

Vsak jedec si naj svoj krožnik solate pred zaužitjem zmeša kar sam.

Pameten nasvet
Gomolj zelene imejte vedno na zalogi saj je uporabna v mnogih jedeh. Ko kuhate čičeriko je nekaj žlic prihranite za dodatek solatam. V hladilniku jo lahko hranite nekaj dni.  Po želji lahko naredite solato za več oseb tudi v veliki skledi in po lastni presoji povečate količino sestavin. Ponudite jo lahko k jetrom  v čebulni omaki.

Za gurmane, ki želijo bolj poseben in hrustljav okus po vrhu dodajte še nekaj zdrobljenih kakavovih zrn.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Solata je bogata z zdravimi maščobami (omega-3), vsebuje dovolj škroba (čičerika), prehranskih vlaknin, mineralov in vitaminov. Primerna je kot predjed ali samostojen obrok tako za zajtrk, kosilo ali malico. Za večerjo pa ji dodajte rezino sira in zmanjšajte količino čičerike. Za ohranjanje zdrave telesne teže in predvsem za diabetike, saj vsebuje veliko vlaknin, ki znižajo glikemični indeks. Laneno seme vsebuje topne in neprebavljive vlaknine ki pospešujejo in pomagajo k boljši prebavi.
Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor