Sočen čokoladno pomarančni šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno pomarančni šarkelj je enostaven in hiter za pripravo, še najdlje se peče. Je sočen in intenzivnega čokoladno pomarančnega okusa in po svojem videzu spominja na marmorni kolač. Všeč bo tudi tistim, ki običajno niso najbolj navdušeni nad čokoladnimi sladicami.

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Pripomočki za čokoladno pomarančni šarkelj

 • električni mikser
 • pekač za šarkelj premera 25 cm

Sestavine za čokoladno pomarančni šarkelj

 • 3 jajca (L)
 • 130 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 100 g ostre moke
 • 100 g gladke moke
 • pol zavojčka pecilnega praška (6 g)
 • 250 ml tekočega jogurta
 • 100 ml olja
 • 1 večja pomaranča
 • 100 g temne čokolade

Priprava čokoladno pomarančnega šarklja

V posodo damo jajca, sladkor in vaniljev sladkor ter pri najvišji hitrosti stepamo cca. 5 minut, da zmes naraste in postane lahke, penaste in kremne teksture.
V tem času odtehtamo in skupaj zmešamo ostro in gladko moko (lahko tudi samo ostro), katerima primešamo tudi pecilni prašek, na štedilniku, v kozici, na nizki temperaturi med mešanjem stopimo temno čokolado, jo odstavimo in pustimo ob strani. Pomarančo pa prerežemo na pol in dobro ožamemo (dobili boste okoli 100 ml soka). Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 180 °C (ventilacija).

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Ko so jajca s sladkorjem dobro stepena, dodamo tekoč jogurt, olje in sveže iztisnjen pomarančni sok in na hitro premešamo, da se sestavine premešajo. Če imate eterično olje pomaranče, ki je primerno za uživanje, lahko za intenzivnejši okus po pomaranči dodate še 2-3 kapljice tega. A previdno, uporabite ga le, če ste res prepričani, da je primerno za uživanje.

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Sedaj med stalnim mešanjem dodamo moki s pecilnim praškom. Vmešamo, da ni grudic, ne mešamo predolgo. Del mase (približno polovico) vlijemo v pekač za šarkelj, ki smo ga pred tem namazali z maslom ali s pomočjo čopiča premazali z oljem. V preostanek mase dodamo stopljeno čokolado in premešamo, da se masa obarva. Čokoladno maso vlijemo preko prve mase, ki je že v modelu. Z vilicami ali palčko malo premešamo masi med seboj, da se nekoliko prepleteta.

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj pečemo v ogreti pečici na 180 °C (ventilacija) 40 – 45 minut oziroma peko prilagodimo svoji pečici. Ali je šarkelj pečen, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec, ki mora ostati čist, ko za izvlečemo. Je pa po mojih izkušnjah šarkelj bolje peči kakšno minuto dlje kot manj (torej bližje 45 minutam).

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Pečen šarkelj pustimo nekaj minut v pekaču (5-10 minut), nato ga previdno stresemo iz pekača in položimo na mrežico za ohlajanje, če jo imamo. Ohlajen, ali še malenkostno mlačen šarkelj po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine ter postrežemo.

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Ljubitelji šarkljev poskusite tudi:

Sočen čokoladno pomarančni šarkelj

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor