Sladki bučni mafini s papriko
Ja, prav ste prebrali, sladki bučni mafini s papriko. Čeprav bi, glede na glavni sestavini – pečene buče in papriko, najbrž pričakovali slano različico. Bučni mafini s papriko so sladki, rahli in zelo okusni. Zelo so primerni, da jih ponudimo po kosilu ali večerji, priležejo pa se tudi ob kavici, čaju, …
Bučni mafini s papriko – pripomočki
- model za mafine
- papirnati modelčki za mafine
- navadna pečica
Bučni mafini s papriko – sestavine
Za 12 mafinov:
- 250 g bučnega pireja pečene buče (sveže ali zamrznjene)
- 200 g pšenične moke tip 500
- 2 jajci
- 120 g rastlinskega olja
- 200 g sladkorja
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 ml mleka
- 10 g pecilnega praška
- 90 g rdeče sveže paprike
Bučni mafini s papriko – postopek
Če bučnega pireja še nimamo pri roki, se najprej lotimo priprave le-tega. Buče razrežemo na večje kose in jim odstranimo mehki sredinski del s semeni, naložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem tako, da je olupek buče z mesom na peki papirju. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo damo pekač z bučami, ki jih pečemo približno 45 minut, da postanejo mehke. Čas pečenja je odvisen tudi od vrste in zrelosti buče, pa tudi velikosti. Uporabimo lahko katerokoli vrsto jedilnih buč in bučk. Pečene buče vzamemo iz pečice, malo počakamo da se delno ohladijo in mehko pečeno sredico z žlico izdolbemo iz olupka in jo naložimo v posodo multipraktika, olupke pa zavržemo. S pomočjo multipraktika ali pa s paličnim mešalnikom pečene buče sesekljamo, da dobimo gladko kašasto maso, ki jo pustimo, da se nekoliko ohladi, preden nadaljujemo z naslednjim korakom. V kolikor smo pripravili več pireja iz pečenih bučko, kot ga bomo porabili, višek lahko tudi zamrznemo.
Medtem, ko se buče pečejo lahko očistimo in na majhne koščke narežemo rdečo papriko.
V prvi posodi zmešamo vse suhe sestavine: moko, sladkor, ingver, cimet pecilni prašek in papriko, v drugi posodi pa sesekljano pečeno bučo, jajca, olje in mleko.
Zamešane sestavine združimo in jih dobro premešamo, da dobimo gosto, gladko še tekočo maso.
Z maso napolnimo papirnate modelčke do 3/4 višine, saj mafini med peko še narastejo, napolnjene modelčke damo v ogreto navadno pečico na 180 °C in jih pečemo 30 – 40 minut, da dobijo zlato rumeno barvo.
Pečene mafine lahko ponudimo še tople ali ohlajene, v modelčkih ali pa brez njih.
Ni nujno, da izdate sestavine za mafine, naj gostje sami poskusijo ugotoviti iz česa so pripravljeni. Lučka Glaser
Zraven lahko ponudite tudi domače sokove:
- 100 % robidov sok.
- Jabolčni sok iz sokovnika.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Sok iz kosmulje s stevio.
- Sok iz malin s stevio.
- Sok iz rdečega ribeza s stevijo.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Kutinov gosti sok.
- Marelični gosti sok.