Kavni mousse
Kavni mousse je idealna sladica za za ljubitelje kave in kremnih sladic v kozarcu. Nežna mousse krema z okusom po kavi, ki jo lepo dopolni sladka smetana. Mmmmmm … popolno.
Pripomočki za pripravo kavnega moussa
- električni mešalec
- 4 servirni kozarčki (cca. 200-250 ml)
Sestavine za kavni mousse
Za 4 porcije:
- 500 ml mleka
- 1 zavitek vaniljevega pudinga
- 3 žlice sladkorja
- 3-4 čajne žličke instant kave (cca. 5-7 g) oz. po okusu
- 1 zvrhana jedilna žlica čokolade v prahu
- 2 beljaka
In še:
- 200-250 ml stepene sladke smetane
Priprava kavnega moussa
Najprej po navodilih proizvajalca skuhamo puding. Tako od 500 ml mleka vzamemo 3-5 žlic mleka, jih damo v manjšo skodelico, k prašku za vaniljev puding in dodamo še sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes brez grudic. Medtem na štedilniku zavremo preostalo mleko.
Ko mleko zavre, vanj vlijemo pripravljeno zmes za puding. Mešamo z metlico za stepanje in skuhamo puding po navodilih. Pazimo, da nima grudic.
Kuhan vaniljev puding odstavimo s štedilnika in v vročega dodamo čokolado v prahu in instant kavo.
Oboje dobro vmešamo v vaniljev puding. Mešamo kar z metlico za stepanje. Dobiti moramo popolnoma gladko zmes brez morebitnih grudic kave. Lahko poskusimo ali nam ustreza intenziteta kave in, če želimo, dodamo še instant kavo ter jo vmešamo.
Sedaj v korito nalijemo hladno vodo in v hladni kopeli ohladimo kavno kremo. Med ohlajanjem jo večkrat premešamo, da preprečimo nastanek skorjice.
Ko je kavna krema ohlajena, jo vzamemo iz vodne kopeli. Nato v posodi stepemo beljaka v trden sneg (sneg mora biti tako trden, da, če posodo s snegom obrnemo na glavo, ta ne pade ven).
Sneg iz beljakov z metlico za stepanje ročno počasi vmešamo v kavno kremo. Pri tem kremo malce privzdigujemo, da ostane čim več zraka in dobimo kavni mousse, ki bo rahel in kremast. Sneg vmešano popolnoma, da nastane enotna zmes – kavni mousse.
Sedaj, najlažje kar s pomočjo žlice, kavni mousse nadevamo v servirne kozarčke, ki jih postavimo v hladilnik za nekaj ur (za 3-5 ur).
Tik preden kavni mousse postrežemo, stepemo še sladko smetano, ki jo nato bodisi z žlico ali pa s pomočjo dresirne vrečke damo na vrh kavnega mouusa. Smetano lahko posujemo z malo čokolade v prahu (jaz je nisem, ker mi je tako boljše) in po želji okrasimo z nekaj celimi kavnimi zrni.
In kavni mousse že lahko postrežemo.
Prijetno sladkanje z okusom po kavi vam želim.
Rumenjaka, ki sta ostala pri pripravi te sladice pa lahko porabite pri katerem izmed receptov, zbranih v prispevku: Kako porabiti rumenjake?