Kavni mousse
Print Friendly, PDF & Email

Kavni mousse je idealna sladica za za ljubitelje kave in kremnih sladic v kozarcu. Nežna mousse krema z okusom po kavi, ki jo lepo dopolni sladka smetana. Mmmmmm … popolno.

Pripomočki za pripravo kavnega moussa

  • električni mešalec
  • 4 servirni kozarčki (cca. 200-250 ml)

Sestavine za kavni mousse

Za 4 porcije:

  • 500 ml mleka
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga
  • 3 žlice sladkorja
  • 3-4 čajne žličke instant kave (cca. 5-7 g) oz. po okusu
  • 1 zvrhana jedilna žlica čokolade v prahu
  • 2 beljaka

In še:

  • 200-250 ml stepene sladke smetane

Priprava kavnega moussa

Najprej po navodilih proizvajalca skuhamo puding. Tako od 500 ml mleka vzamemo 3-5 žlic mleka, jih damo v manjšo skodelico, k prašku za vaniljev puding in dodamo še sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes brez grudic. Medtem na štedilniku zavremo preostalo mleko.

Ko mleko zavre, vanj vlijemo pripravljeno zmes za puding. Mešamo z metlico za stepanje in skuhamo puding po navodilih. Pazimo, da nima grudic.

Kuhan vaniljev puding odstavimo s štedilnika in v vročega dodamo čokolado v prahu in instant kavo.

Oboje dobro vmešamo v vaniljev puding. Mešamo kar z metlico za stepanje. Dobiti moramo popolnoma gladko zmes brez morebitnih grudic kave. Lahko poskusimo ali nam ustreza intenziteta kave in, če želimo, dodamo še instant kavo ter jo vmešamo.

Sedaj v korito nalijemo hladno vodo in v hladni kopeli ohladimo kavno kremo. Med ohlajanjem jo večkrat premešamo, da preprečimo nastanek skorjice.

Ko je kavna krema ohlajena, jo vzamemo iz vodne kopeli. Nato v posodi stepemo beljaka v trden sneg (sneg mora biti tako trden, da, če posodo s snegom obrnemo na glavo, ta ne pade ven).

Sneg iz beljakov z metlico za stepanje ročno počasi vmešamo v kavno kremo. Pri tem kremo malce privzdigujemo, da ostane čim več zraka in dobimo kavni mousse, ki bo rahel in kremast. Sneg vmešano popolnoma, da nastane enotna zmes – kavni mousse.

Sedaj, najlažje kar s pomočjo žlice, kavni mousse nadevamo v servirne kozarčke, ki jih postavimo v hladilnik za nekaj ur (za 3-5 ur).

Tik preden kavni mousse postrežemo, stepemo še sladko smetano, ki jo nato bodisi z žlico ali pa s pomočjo dresirne vrečke damo na vrh kavnega mouusa. Smetano lahko posujemo z malo čokolade v prahu (jaz je nisem, ker mi je tako boljše) in po želji okrasimo z nekaj celimi kavnimi zrni.

In kavni mousse že lahko postrežemo.

Prijetno sladkanje z okusom po kavi vam želim.

Rumenjaka, ki sta ostala pri pripravi te sladice pa lahko porabite pri katerem izmed receptov, zbranih v prispevku: Kako porabiti rumenjake?

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor