Nežna sladica v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Predstavljajte si nežno kremo, ki s svojo svilnato teksturo poboža vaše brbončice, nato se okusi stopnjujejo, saj okusite intenziven okus malin, ki je rahlo kiselkast, a ga okus banane zaokroži in dopolni, nato ugriznete še v nekaj hrustljavega … košček čokoladnega piškota. Mmmmm … tej nežni sladici v kozarcu bi zagotovo lahko rekli sladko-kisla fantazija!

Priprava je povsem enostavna, vzela vam bo 15-20 minut in nič več. Zato, če pričakujete goste, pa ne veste, s čim bi jim postregli, ali pa bi radi le razvajali sebe in svoje bližnje, pripravite to sladico v kozarcu in presenetite s sladico, ki ni le okusna, ampak očara tudi s svojim izgledom.

Pripomočki za pripravo nežne sladice v kozarcu

  • ponev
  • kuhalnica
  • žlica
  • štedilnik
  • električni mikser
  • ožemalnik citrusov
  • dve plastični posodi
  • kuhinjska tehtnica in merilnik tekočin
  • hladilnik
  • servirne skodelice ali kozarci (6x)

Sestavine za nežno sladico v kozarcu

Za 6 porcij

Za sadno podlago:

  • 200 g zamrznjenih malin (lahko tudi svežih)
  • 1 večja banana
  • sok 1 limone
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta (arome)
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Za nežno kremo:

  • 150 g mascarpone sira
  • 150 g navadnega jogurta
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1/2 žlice vaniljevega ekstrakta
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Za posip:

  • 4-5 čokoladnih piškotov

Priprava nežne sladice v kozarcu

Najprej pripravimo sadno dno.

Priporočam, da si najprej pripravimo vse sestavine: limono ožamemo in shranimo njen sok. Nato v ponev stresemo maline, dodamo sladkor v prahu, vaniljev ekstrakt (če ga nimate, lahko uporabite tudi vaniljev sladkor, priporočam tistega z burbonsko vaniljo), vlijemo limonin sok. Vse skupaj premešamo in počakamo, da zavre.

Medtem, ko čakamo, da maline zavrejo, olupimo in na manjše koščke narežemo banano.

Ko maline skupaj z ostalimi sestavinami zavrejo, še malo premešamo pustimo nekaj sekund na štedilniku, nato pa vse skupaj odstavimo s štedilnika. Šele sedaj dodamo banane, ki jih dobro vmešamo v sadno podlago naše sladice v kozarcu. Postavimo v hladilnik, da se sadje ohladi (v zimskem času lahko vse skupaj zgolj postavite ven, na okensko polico).

Medtem, ko se sadje ohlaja, pripravimo nežno kremo. Najprej stepemo sladko smetano.

Nato v drugo posodo odmerimo ostale sestavine za pripravo nežne kreme: mascarpone sir, navadni jogurt, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Vse sestavine dobro premešamo med seboj (kar z električnim mešalnikom) tako, da dobimo enotno kremo, ki je svilnate teksture.

Sedaj počasi in nežno (na najnižji možni hitrosti ali ročno, z metlico za stepanje) vmešamo še stepeno sladko smetano. Smetano dodajamo postopoma, žlico po žlico. Dobimo nežno kremo svilnate teksture.

Sadje se je sedaj že ohladilo, če se še ni, še malo počakamo, da bo povsem ohlajeno. Nato v izbrane servirne kozarčke na dno najprej nadevamo nadev iz malin in banan. Približno 2-3 žlice v vsak servirni kozarec. Čez sadje pa položimo nežno kremo. Prav tako približno 2-3 žlice v vsak kozarec. Sama sem tokrat uporabila različne kozarce, v vsakem sladica dobi nekoliko drugačen izgled.

Nežna sladica je sedaj pripravljena, da jo damo v hladilnik. Za tiste, bolj nestrpne zadostuje že 15-30 minut, še boljše pa bo, če boste nežno sladico v kozarcu v hladilniku pustili nekaj ur (lahko tudi čez noč), saj se bodo tako okusi sladice v kozarcu še bolj povezali med seboj. Pa še bolj ohlajena bo.

Preden sladico v kozarcu postrežemo, zdrobimo nekaj čokoladnih piškotov in jih posujemo po vrhu nežne kreme v kozarcu.

Naj vam nežna sladica v kozarcu polepša dan!

Imate radi sladice v kozarcu? Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor