Orehove kroglice
Print Friendly, PDF & Email

Orehove kroglice so pravi mali sladki zalogajčki. So zelo hitro pripravljene, narejene iz suhega sadja in orehov in povaljane v pravem grenkem kakavu (lahko tudi mletih orehih), ki s svojo grenkostjo doda pikico na i okusu orehovih kroglic, ki v svoji notranjosti skrivajo hrustljavo presenečenje – orehovo jedrce. Poskusite in jih naredite tudi sami, ne bo vam žal.

Pripomočki za pripravo orehovih kroglic:

  • kuhinjska tehtnica
  • blender
  • krožnik oz. pladenj
  • globok krožnik
  • žlica

Za orehove kroglice potrebujete

Za cca. 15 kroglic:

  • 150 g orehovih jedrc (lahko tudi že mletih orehov)
  • 50 g rozin
  • 50 g datljev (razkoščičenih)
  • 50 g suhih sliv (razkoščičenih)
  • 8 žlic vode

In še:

  • 1-2 žlici (pravega) kakava v prahu ali mletih orehov
  • cca. 15 orehovih jedrc (po želji, ni obvezno)

Priprava orehovih kroglic

Najprej odmerimo in v posodico blenderja damo suho sadje kateremu dodamo 4 žlice vode in zmiksamo. Zmiksanemu suhemu sadju dodamo še orehova jedrca in 4 žlice vode.

Vse skupaj zmiksamo tako, da dobimo gladko, enotno zmes. Če vaš blender ni tako zmogljiv, lahko najprej zmeljete orehe (čim bolj na drobno), nato suho sadje in na koncu vse skupaj.

Iz dobljene zmesi bomo oblikovali orehove kroglice. Sedaj si pripravimo še grenak kakav v prahu in približno 15 orehovih jedrc. Namesto grenkega kakava lahko orehove kroglice povaljate tudi v mletih orehih (ali kombinaciji obojega)

S čistimi rokami zajamemo malo mase, toliko, da bomo vanjo lahko skrili orehovo jedrce in jo na dlani sploščimo. Na sredino položimo orehovo jedrce in ga ovijemo v maso tako, da dobimo kroglico. Kroglico najlažje oblikujemo z valjenjem med dlanmi. Oblikovano kroglico povaljamo v mešanici grenkega kakava (ali mletih orehov).

Oblikovane orehove kroglice polagamo na pladenj ali krožnik eno poleg druge.

Ko so oblikovane vse orehove kroglice, jih damo za nekaj časa na hladno (v hladilnik), nato pa postrežemo.

Priporočam, da orehove kroglice hranite v hladilniku, kjer brez težav počakajo tudi nekaj dni, če jih seveda že prej ne pojemo.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelji presnih sladic poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor