Omaka s šparglji in šampinjoni
Print Friendly, PDF & Email

Kadar imam na voljo šparglje, jih najraje preprosto narežem na kolobarčke in podušim, potem pa jim dodam druge sestavine, da dobim neko jed. To je tudi osnova te omake za testenine, njoke, riž … V kombinaciji s šampinjoni nastanejo novi okusi, ki se skupaj s smetano, sirom in zelišči spremenijo v slastno kremasto omako.

Omaka s šparglji in šampinjoni je pripravljena hitro – medtem, ko se kuha priloga. Pripravimo jo lahko na vegetarijanski ali veganski način, oba sta opisana v postopku.

omaka s šparglji in šampinjoni

Pripomočki za omako s šparglji in šampinjoni:

  • večja ponev s pokrovko

Sestavine za omako s šparglji in šampinjoni:

Za 2-3 osebe:

  • 120 g špargljev
  • 50 g pora
  • 150 g šampinjonov
  • 1/4 žličke soli
  • 2 dl smetane (lahko tiste za kuhanje ali rastlinske; sama sem uporabila ovseno)
  • za 2 žlici (oz. po okusu) sveže naribanega parmezana (za vegansko različico uporabimo kvasne kosmiče ali drug nadomestek)
  • za 2 žlici kvasnih kosmičev (lahko izpustimo)
  • ščep posušenega timijana
  • ščep posušenega origana

Postopek za omako s šparglji in šampinjoni:

Šparglje očistimo pod tekočo vodo in jim odlomimo spodnji trši del, preostanek pa narežemo na kolobarčke. Stresemo jih v ponev in jo pristavimo na štedilnik. Dodamo nekaj žlic vode, da je dno pokrito. Ponev pokrijemo s pokrovko in šparglje dušimo nekaj minut.

omaka s šparglji in šampinjoni

Medtem narežemo 50 g pora. Prerežemo ga po dolgem, da dobimo polovici, ki ju enostavno speremo pod vodo in odstranimo morebitno umazanijo in preverimo, da se v njem ne skrivajo kakšni škodljivci. Por nato prav tako kot šparglje narežemo na tanjše kolobarčke in ga dodamo v ponev. Pokrito dušimo še nekaj minut in preverimo, da je še dovolj vode, da se nam zelenjava ne prismodi.

omaka s šparglji in šampinjoni

Zdaj očistimo še 150 g šampinjonov in jih narežemo na lističe. Tudi te stresemo v ponev. Solimo in odkrito pražimo nekaj minut, vmes večkrat premešamo, da se ne prime na dno. Temperatura naj nikar ne bo previsoka. Gobe bodo same spustile nekaj tekočine in se nekoliko skrčile.

omaka s šparglji in šampinjoni

Omaka s šparglji in šampinjoni je skoraj pri koncu. Dolijemo še 2 dl izbrane smetane, dodamo sveže nariban parmezan in/ali kvasne kosmiče ter timijan in origano. Premešamo in samo še na hitro pokuhamo, da se sir poveže z ostalimi sestavinami in dobimo slastno, kremasto omako. Poskusimo in po potrebi dodamo še ščepec soli ali kakšno žlico vode, če se nam omaka zdi pregosta.

omaka s šparglji in šampinjoni

Tako, omaka s šparglji in šampinjoni je pripravljena, da jo prelijemo po testeninah, svaljkih, lahko tudi zrezkih ali zelenjavi, morda siru na žaru ali kuskusu. Kaj boste izbrali, je vaša odločitev, v vsakem primeru pa vam želim dober tek!

omaka s šparglji in šampinjoni

Za vas imam še nekaj receptov s šampinjoni:

… in nekaj receptov s šparglji:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor