Kremna rižota s šparglji in korenjem
Vedno sem imela najraje rižoto s piščančjim mesom, saj se mi je zdelo, da ji da res dober okus in da je zelenjavna rižota nekam prazna. Potem pa sem začela sama kuhati, raziskovati kombinacije okusov in sestavin in ugotovila, da je tudi rižota z zelenjavo in popolnoma brez mesa lahko zelo okusna. 🙂 Kremna rižota s šparglji in korenjem je res kremna, saj riž ni opran in ohrani veliko škroba, ki jed med kuhanjem lepo poveže, dodala pa sem ji še mascarpone in nariban sir ter seveda meni zelo ljub parmezan, ki rižoto naredijo tako okusno in svilnato. Vedno prisegam na sveže nariban parmezan, ki se ne more primerjati s pakiranim naribanim. 😉
Pripomočki za kremno rižoto s šparglji in korenjem:
- deska
- nož
- višja ponev s pokrovko
- posoda za merjenje tekočin
- posoda za kuhanje
- tehtnica
- štedilnik
- žlička
- ribežen
- kuhalnica
Sestavine za kremno rižoto s šparglji in korenjem:
Za 3 osebe:
- 1 čebula, približno 80 g (uporabila sem rdečo, lahko pa tudi navadno)
- 200 g korenja
- 150 g špargljev
- 230 g riža
- 1 žlička soli
- 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko uporabimo tudi kupljeno)
- ščep origana
- vejica svežega rožmarina
- 7 dl vode
- 50 g mascarpona
- 50 g sira (uporabila sem masdamer)
- 20 g sveže naribanega parmezana
- 1 žlica olja
Postopek za kremno rižoto s šparglji in korenjem:
Kremno rižoto pripravimo tako, da sesekljamo čebulo in jo v višji ponvi popražimo na žlici olja. To traja približno 10 minut na zmerni temperaturi. Vmes operemo šparglje, jim odlomimo olesenel spodnji del in jih narežemo na pol centimetra široke kolobarčke. Korenje olupimo in ga narežemo na pol centimetra široke koščke. Dodamo ju k čebuli, solimo z žličko soli, pokrijemo in dušimo 10 minut.
K zelenjavi dodamo 230 g riža, ki ga ne operemo, da ohrani škrob. V ponvi brez pokrovke riž popražimo, da rahlo postekleni.
V drugi posodi zavremo 7 dl vode, ki ji dodamo žličko domače začimbne mešanice, ščep origana in vejico svežega rožmarina. Ko voda zavre, jo vlijemo v ponev k rižu in zelenjavi.
Zvišamo temperaturo in ko nastajajoča jed zavre, jo znižamo na najnižjo, pokrijemo in kuhamo pol ure. Potem poskusimo, ali je riž dovolj kuhan. Ko je kremna rižota kuhana, jo naredimo zares kremno. V ta namen ji dodamo 50 g mascarpona, 50 g naribanega sira in 20 g sveže naribanega parmezana.
Sire nežno vmešamo v rižoto. Začeli se bodo topiti in videli bomo lahko nitke topljenega sira, mmm!
Kremno rižoto s šparglji in korenjem postrežemo, zraven lahko ponudimo solato iz motovilca, koruze in redkvic. Dober tek!
Če imate radi šparglje, pripravite še: