Špageti s šparglji in kuhano šunko
Okusno in hitro pripravljeno kosilo so špageti s šparglji in kuhano šunko. Uporabimo lahko celo tisto, ki nam ostane po veliki noči.
Uporabimo jo za omako za testenine, ki je polnega okusa, priprava pa je zelo enostavna in hitra. Omaki za špagete (ali druge izbrane testenine) dodamo šparglje, ki ji dajo okus in barvo pa tudi teksturo. Sir in smetana poskrbita, da je omaka bogata in kremnata, šunka pa doda okus po prekajenem ali nas celo spomni na pretekli praznični čas, a je jed vseeno nekaj svojega in novega. Zraven tega kosila paše solata po izbiri, nam zelo tekne motovilec.
Pripomočki za špagete s šparglji in kuhano šunko:
- Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sestavine za špagete s šparglji in kuhano šunko:
Za 2 osebi:
- 150 g špagetov (lahko običajnih ali polnozrnatih)
- 55 g kuhane šunke (kupljene ali doma pripravljene)
- 130 g špargljev (tehtano z že odstranjenimi olesenelimi deli)
- 35 g sira (uporabila sem masdamer, lahko tudi ementaler ali katerega drugega)
- 20 g parmezana (najboljši je sveže nariban)
- 1 dl smetane za kuhanje ali kisle smetane
- 2 trikotnika topljenega sirčka (npr. Zdenka sir)
- 1 žlička soli
- 1 ščep posušenega timijana
- 1 ščep posušenega majarona
Postopek za špagete s šparglji in kuhano šunko:
Špageti s šparglji in kuhano šunko bodo pripravljeni zelo hitro. V lonec nalijemo vodo in jo solimo z žličko soli, od katere ščepec prihranimo za omako. Ko voda zavre, vanjo stresemo 150 g špagetov. Skuhamo jih po navodilih na embalaži.
Medtem pripravimo omako za testenine. 130 g špargljev, ki smo jim že odstranili olesenel del, narežemo na kolobarčke in jih stresemo v drugo posodo, v katero nalijemo nekaj žlic vode – toliko, da je dno posode pokrito, nato pa posodo pokrijemo s pokrovko, da se bodo med dušenjem na srednje visoki temperaturi šparglji lepo zmehčali. Solimo jih s ščepcem soli in jih dušimo dobrih 5 minut.
Vmes narežemo približno 55 g kuhane šunke. Narežemo jo na manjše koščke. Dodamo jo k zmehčanim špargljem in premešamo.
V omako nato dodamo 1 dl smetane za kuhanje ali kisle smetane, 2 topljena sirčka in 35 g naribanega sira.
Sestavine premešamo in kuhamo še nekaj minutk, da se sir stopi. Dodamo še ščep posušenega majarona in timijana.
Omaka je pripravljena. Kuhane špagete odcedimo in jih postrežemo na 2 krožnika. Čeznje prelijemo omako s šparglji in kuhano šunko. Naribamo še okoli 20 g parmezana in ga posujemo čez špagete oz. ga ponudimo zraven, da si vsak lahko postreže sam. Dober tek!
Velikonočne ostanke lahko porabimo tudi takole:
Iz ostankov drugih jedi pa lahko naredimo tudi ta nova kosila:
- Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami.
- Goveji polpeti s parmezanom.
- Okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem.