Omaka iz šampinjonov
Če radi nabiramo gobe, si iz njih lahko pripravimo kakšno okusno omako ali pa jih shranimo in kaj dobrega iz njih skuhamo kasneje. A teh gob ponavadi nimamo na pretek, šampinjoni pa so nam dostopni skoraj vedno.
Tudi iz teh gob lahko pripravimo omako, ki se odlično poda k različnim jedem, recimo k rižu, krompirju, testeninam, polpetom, različni zelenjavi in tudi mesnim jedem.
Omaka iz šampinjonov je pripravljena v približno 15 minutah, glede na to, komu jo bomo ponudili, pa jo lahko pripravimo na dva načina: veganskega in vegetarijanskega. Obe različici te omake sta si zelo podobni in prav obe sta zelo dobrega okusa.
Pripomočki za omako iz šampinjonov:
- ne potrebujemo posebnih pripomočkov
Sestavine za omako iz šampinjonov:
Za približno 2,5 dl omake:
- 100 g čebule
- 200 g šampinjonov
- 1 žlica navadne gladke bele moke
- 1 žlica sončničnega olja
- šopek svežega peteršilja (ali žlica zamrznjenega)
- 1 strok česna
- 1 žlica sojine omake
- 1 dl belega vina
- 0,5-1 dl vode
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1 ščepec soli
- 1 žlica sveže naribanega parmezana ali 1 žlica kvasnih kosmičev
- 1 zvrhana žlica mascarponeja ali 0,5 dl rastlinske smetane (npr. ovsene ali riževe)
Postopek za omako iz šampinjonov:
100 g čebule olupimo, očistimo in sesekljamo. V ponev vlijemo žlico sončničnega olja in ko se segreje, dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju jo pražimo par minutk. Dodamo lahko kakšno žlico vode, da se čebula ne zažge in večkrat premešamo s kuhalnico.
Medtem očistimo 200 g šampinjonov in jim odrežemo spodnji del, kjer se morebiti drži še malo zemlje. Potem jih narežemo na lističe. Stresemo jih v ponev k čebuli in jih posolimo s ščepcem soli.
Stremo strok česna, ki ga dodamo k že nekoliko popraženim šampinjonom. Pazimo, da česen samo lepo zadiši in se ne prepraži preveč.
Šampinjone posujemo z žlico bele moke in premešamo. Dolijemo 0,5 dl vode, da začne nastajati omaka. Malo pokuhamo.
V ponev zdaj vlijemo 1 dl vina in žlico sojine omake. Kuhamo še nekaj minut.
Omaki dodamo šopek sesekljanega peteršilja in 1 žličko domače začimbne mešanice. Premešamo. Od tukaj naprej pa lahko omako naredimo na dva načina: za različico brez sestavin živalskega izvora dodamo 1 žlico kvasnih kosmičev in 0,5 dl rastlinske smetane. Ponovno premešamo s kuhalnico.
Če želimo vegetarijansko verzijo omake iz šampinjonov, pa namesto kvasnih kosmičev dodamo za 1 žlico sveže naribanega parmezana in namesto rastlinske smetane 1 zvrhano žlico mascarpone sira (lahko pa tudi običajne smetane).
Vse skupaj premešamo in kuhamo še kakšno minutko. Po potrebi dolijemo še približno 0,5 dl vode oz. po okusu – odvisno, kako gosto omako imamo radi. Ko je omaka iz šampinjonov pripravljena, jo takoj postrežemo. Dober tek!
Če imate radi gobe, vam bodo morda všeč še ti predlogi:
- Kremna gobova juha.
- Testenine v kremni sirovi omaki z gobami.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Umešana jajca s šampinjoni in divjim hmeljem.
- Pica s svežimi šampinjoni.