Smetanova omaka s piščancem in šparglji
Zelo enostavno in hitro bomo pripravili omako za testenine ali riž, ki je polnega okusa, čeprav sestavin ni veliko. To je smetanova omaka s piščancem in šparglji. Šparglje podušimo, da se zmehčajo, dodamo na koščke narezano meso in ga popražimo ter zalijemo s smetano in omako obogatimo še s sirom. Medtem ko se priloga kuha, pripravimo še solato in kosilo je na mizi v približno pol ure.
Pripomočki za smetanovo omako s piščancem in šparglji:
- posoda s pokrovko
Sestavine za smetanovo omako s piščancem in šparglji:
Za 3 osebe:
- 160 g špargljev (tehtano z že odstranjenimi olesenelimi deli)
- 375 g piščančjih prsi
- 50 g sira (izbrala sem masdamer)
- 20 g sveže naribanega parmezana
- 2,5 dl smetane za kuhanje (uporabila sem ovseno smetano)
- 1 žlica olja
- ščep posušenega origana
- ščep soli
Postopek za smetanovo omako s piščancem in šparglji:
Za to enostavno smetanovo omako s piščancem in šparglji slednjim najprej odlomimo olesenel konec stebla, nato jih speremo pod tekočo vodo in jih narežemo na kolobarčke. Stresemo jih v posodo in jim dolijemo nekaj žlic vode, tako da je dno posode pokrito. Posolimo jih s ščepcem soli, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Na zmernem ognju jih dušimo 5 minut. Po potrebi dolijemo še malo več vode, če vmes že izpari, proti koncu dušenja pa je ne dodajamo več, saj bomo kasneje v posodo dolili olje, na katerem bomo popražili meso.
Vmes pripravimo piščančje meso: speremo ga pod tekočo vodo, obrišemo s kuhinjsko brisačko in na deski narežemo na manjše koščke. Če je v posodi še kaj vode, pokrovko odkrijemo, da voda lahko izpari, nato pa vanjo vlijemo žlico olja in ko se segreje, na njem popražimo meso, kar traja okoli 10 minut, odvisno od velikosti koščkov. Sestavine večkrat premešamo, meso pa začinimo s preostankom soli.
Ko se meso lepo popraži in postane najprej bele, nato pa rahlo rjavkaste barve, dolijemo 2,5 dl smetane za kuhanje, dodamo pa še 50 g naribanega sira in 20 g parmezana ter ščep posušenega origana.
Sestavine za omako premešamo in na nizkem ognju kuhamo še nekaj minutk, da se sir stopi in se vse skupaj lepo poveže v kremno omako. Če se nam smetanova omaka s piščancem in šparglji zdi pregosta, lahko dolijemo nekaj žlic vode in ponovno premešamo. Prelijemo jo lahko čez riž, testenine, njoke ali kakšno drugo prilogo. Dober tek!
Tukaj pa je še nekaj idej za različne mesne omake:
- Losos v smetanovi omaki.
- Goveji zrezki v omaki.
- Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.