Smetanova omaka s piščancem in šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Zelo enostavno in hitro bomo pripravili omako za testenine ali riž, ki je polnega okusa, čeprav sestavin ni veliko. To je smetanova omaka s piščancem in šparglji. Šparglje podušimo, da se zmehčajo, dodamo na koščke narezano meso in ga popražimo ter zalijemo s smetano in omako obogatimo še s sirom. Medtem ko se priloga kuha, pripravimo še solato in kosilo je na mizi v približno pol ure.

smetanova omaka s piščancem in šparglji

Pripomočki za smetanovo omako s piščancem in šparglji:

  • posoda s pokrovko

Sestavine za smetanovo omako s piščancem in šparglji:

Za 3 osebe:

  • 160 g špargljev (tehtano z že odstranjenimi olesenelimi deli)
  • 375 g piščančjih prsi
  • 50 g sira (izbrala sem masdamer)
  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • 2,5 dl smetane za kuhanje (uporabila sem ovseno smetano)
  • 1 žlica olja
  • ščep posušenega origana
  • ščep soli

Postopek za smetanovo omako s piščancem in šparglji:

Za to enostavno smetanovo omako s piščancem in šparglji slednjim najprej odlomimo olesenel konec stebla, nato jih speremo pod tekočo vodo in jih narežemo na kolobarčke. Stresemo jih v posodo in jim dolijemo nekaj žlic vode, tako da je dno posode pokrito. Posolimo jih s ščepcem soli, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Na zmernem ognju jih dušimo 5 minut. Po potrebi dolijemo še malo več vode, če vmes že izpari, proti koncu dušenja pa je ne dodajamo več, saj bomo kasneje v posodo dolili olje, na katerem bomo popražili meso.

smetanova omaka s piščancem in šparglji

Vmes pripravimo piščančje meso: speremo ga pod tekočo vodo, obrišemo s kuhinjsko brisačko in na deski narežemo na manjše koščke. Če je v posodi še kaj vode, pokrovko odkrijemo, da voda lahko izpari, nato pa vanjo vlijemo žlico olja in ko se segreje, na njem popražimo meso, kar traja okoli 10 minut, odvisno od velikosti koščkov. Sestavine večkrat premešamo, meso pa začinimo s preostankom soli.

smetanova omaka s piščancem in šparglji

Ko se meso lepo popraži in postane najprej bele, nato pa rahlo rjavkaste barve, dolijemo 2,5 dl smetane za kuhanje, dodamo pa še 50 g naribanega sira in 20 g parmezana ter ščep posušenega origana.

smetanova omaka s piščancem in šparglji

Sestavine za omako premešamo in na nizkem ognju kuhamo še nekaj minutk, da se sir stopi in se vse skupaj lepo poveže v kremno omako. Če se nam smetanova omaka s piščancem in šparglji zdi pregosta, lahko dolijemo nekaj žlic vode in ponovno premešamo. Prelijemo jo lahko čez riž, testenine, njoke ali kakšno drugo prilogo. Dober tek!

smetanova omaka s piščancem in šparglji

Tukaj pa je še nekaj idej za različne mesne omake:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor