Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni
Print Friendly, PDF & Email

Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni so nadvse enostavno kosilo, katerega poln okus nas bo prijetno presenetil, glede na to, da potrebujemo le nekaj sestavin. A ravno te sestavine so polne okusa, skupaj pa pričarajo odlično, sladko, lepljivo omako, ki je že sama po sebi dovolj, a po želji ji lahko dodamo tudi začimbe. Da omaka pride do izraza, jo postrežemo ob poljubni prilogi, ki naj bo nežna, recimo kuhan riž.

Pripomočki za zrezke v čebulni omaki s šampinjoni:

  • ponev s pokrovko
  • posoda za kuhanje
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlička
  • žlica
  • skodelica
  • kuhalnica
  • kuhinjsko kladivo
  • cedilo
  • štedilnik

Sestavine za zrezke v čebulni omaki s šampinjoni:

Za 2 osebi:

  • 100 g čebule
  • 120 g šampinjonov
  • 200 g zrezkov (piščančjih ali svinjskih)
  • 1 žlička moke
  • 1 dl vode, v kateri se kuha riž
  • 2-3 žličke hladne vode
  • 180 g riža
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica soli
  • Po želji še začimbe: po ¼ žličke mlete kumine, paprike v prahu, koriandra in začimbne mešanice garam masala

Postopek za zrezke v čebulni omaki s šampinjoni:

To okusa polno jed iz le nekaj sestavin bomo pripravili zelo enostavno. Najprej na rezine narežemo 100 g čebule in jo damo v ogreto ponev, v katero vlijemo žlico olja. Čebulo pražimo 3 minute, nato jo pokrijemo s pokrovko, da se 10 minut duši.

V drugo posodo nalijemo vodo, jo posolimo z žlico soli in ko zavre, vanjo vsujemo 180 g splaknjenega riža in ga skuhamo po navodilih na embalaži.

Za zrezke v čebulni omaki s šampinjoni zdaj pripravimo še gobe. Odrežemo poškodovane dele, jih splaknemo pod tekočo vodo in narežemo na lističe. Dodamo jih v ponev. Temperaturo nastavimo na srednje visoko in v odkriti ponvi jed kuhamo 10 minut, da šampinjoni spustijo vodo in nekoliko potemnijo.

Medtem potolčemo in posolimo zrezke, sama sem uporabila 100 g svinjskega in 100 g piščančjega mesa. Čebulo pomaknemo na stran in na sredino ponve položimo zrezke. Temperaturo takrat povišamo in zrezke pečemo na obeh straneh 2 minutki.

Da se nastajajoča omaka ne prismodi, postopoma dodajamo vodo. Prilivamo tisto, v kateri kuhamo riž. Ta namreč vsebuje škrob in bo omako lepo povezala, prav tako pa je slana, zato omake ne solimo dodatno.

V skodelico damo 1 žličko moke in ji prilijemo par žličk hladne vode. Dobro premešamo, da ni grudic in nastali podmet vlijemo v omako. Tako bomo omako zgostili in ko ji prilijemo dodatno vodo, bo omake tudi več in bo lepo stekla po kuhanem rižu in mu dala polno okusa.

Čebula in šampinjoni omaki dajo veliko okusa, meso bo vanjo spustilo čudovite sokove, po želji pa vseeno lahko dodamo še začimbe. Sama sem dodala po četrt žličke mlete kumine, koriandra, paprike v prahu in začimbne mešanice garam masala.

Kuhan riž odcedimo in ga damo na krožnik. Čez naložimo zrezke, ki jih prelijemo z omako, ki je zaradi čebule prijetno sladka in nekoliko lepljiva.

Dober tek!

Če imate radi mesna kosila, pripravite tudi te jedi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor