Črna redkev v smetanovi omaki
Črna redkev v smetanovi omaki ima blag grenko pekoč okus in po vonju spominja na hren. Z uživanjem črne redkve v telo vnesemo veliko za zdravje koristnih sestavin, kot med drugim vitamin C, ki krepi imunski sistem, vlaknine, ki spodbujajo prebavo, žveplove spojine, ki razstrupljajo jetra in kalij, ki pomaga uravnavati krvni tlak.
Črno redkev lahko uživamo surovo, naribano ali kuhano, uporabljamo jo v solatah, juhah in omakah.
Črna redkev v smetanovi omaki – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Črna redkev v smetanovi omaki – sestavine
Za dve osebi:
- 400 g črne redkve
- 200 g smetane za kuhanje
- 120 g čebule
- 15 g sekljanega česna
- 35 g surovega masla
- morska sol po okusu
- poper po želji
- svež peteršilj po želji
Črna redkev v smetanovi omaki – postopek priprave
Črno redkev dobro operemo in jo olupimo, olupljeno narežemo na manjše kocke, pri čemer upoštevamo, da manjše kot so kocke, hitreje je redkev kuhana.
Olupimo in na drobno nasekljamo tudi čebulo in česen. Pripravimo si še ostale sestavine.
V bolj globoki ponvi ali voku stopimo surovo maslo in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, ko dobita rahlo rjavo rumeno barvo dodamo še narezano črno redkev in smetano za kuhanje ter sol in vse skupaj premešamo in kuhamo v pokriti ponvi 15 – 20 minut, da se črna redkev zmehča.
Črna redkev v omaki se odlično poda zraven ajdovih žgancev, ter vseh vrst testenin, različne klobase, in vse vrste mesa, kuhanega ali pečenega pa obrok obogati in popestri.
Če nam bela barva obroka ne odgovarja, ga potresemo s peteršiljem, dodamo še nam najljubše testenine in seveda lahko tudi meso. Lučka Glaser
Črno redkev lahko ponudimo tudi ob:
- Pire krompir s kislo smetano.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Zapečen krompirjev pire z jajci.
- Pražen krompir.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Domači jajčni rezanci.
- Ajdovi žganci po koroško.
- Tradicionalno krompirjevo testo za svaljke ali cmoke.