Posiljeno zelje
Posiljeno zelje je stara kmečka jed sladkobnega okusa, ki so jo pripravljali na podeželju v vseh slovenskih pokrajinah. Ime, posiljeno zelje, je jed dobila iz preproste razlage, da so ga na silo zmehčali, to pomeni, da so ga najprej skuhali, z dodatkom v dimu prekajenega svinskega mesa ali klobase pa so jedi izboljšali okus.
Zelje spada pod jesensko zelenjavo in je zaradi sodobnega skladiščenja in shranjevanja na razpolago skozi celo leto, zato je zelje pomembna vrtnina v prehrani ljudi. Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje pa veliko vitaminov skupine B, beta karotena, kalcija, folne kisline, kalija, vitamina C in vitamina E.
Posiljeno zelje – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Posiljeno zelje – sestavine
Za 4 osebe:
- 900 g narezanega zelja
- 100 g narezane čebule
- 20 g nasekljanega česna
- 50 ml sončničnega olja
- 100 g prekajene na drobno narezane slanine
- 1000 ml vode ali čiste juhe
- 400 g rdečega ali rjavega fižola iz pločevinke
- 400 ml paradižnikove mezge
- 2 žlici bele pšenične moke tip 500
- morska sol po okusu
- mleti poper po želji
- 300 g prekajene slanine (narezane v kosih)
Posiljeno zelje – postopek priprave
Zeljnati glavi najprej odstranimo zunanje liste, ki so po navadi umazani in jo prerežemo čez polovico, da preverimo, če je sredina kvalitetna in čista, nato pa jo razrežemo na kvadrate velikosti 1 – 2 cm. Po potrebi liste zeljnate glave tudi operemo.
V loncu na sončničnemu olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, ko čebula postekleni, dodamo še na drobne kockice narezano slanino in med mešanjem pražimo še 3 – 5 minut.
Prepraženim sestavinam dodamo še narezano zelje, dolijemo vodo ali juho, paradižnikovo mezgo in dodamo fižol iz pločevinke, vse skupaj premešamo in posolimo, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju 30 – 40 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in starosti zelja.
Ko je zelje zmehčano, dodamo moko in jo z ročnim stepalnikom umešamo med zelje, nato dodamo še na večje kose narezano slanino, lonec ponovno pokrijemo in kuhamo še nadaljnjih 15 – 20 minut.
Posiljeno zelje naložimo v skodelo in dodamo kos slanine, ki ga položimo na zeljnati list, ljubitelji popra, naj nanj ne pozabijo in naj si jed poprajo po okusu.
Ni nujno da zelje naribamo, lahko ga preprosto narežemo na kvadratke, kar je hitreje, zelje pa ne izgubi svojega vonja in okusa. Lučka Glaser
Brez kruha, naj bo črn ali bel, v vsakem primeru bo teknil poleg:
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Nočni črni kruh.
- Bel kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Čemažev polnozrnati kruh.