Krompirjeva zloženka z drobnjakom
Print Friendly, PDF & Email

Okusna zloženka, primerna kot priloga za vse vrste kuhanega ali pečenega mesa.

V slovenski kulinariki je uporaba krompirja zelo pogosta, saj iz njega pripravljamo različne jedi kot so krompirjev golaž, pražen krompir, krompirjev pire, krompirjevi svaljki, … Krompir je bil že nekoč osnovna hrana za preživljanje, tako med kmečkim, kot tudi med mestnim in delavskim prebivalstvom. Navadni beli krompir vsebuje največ vitamina C in B6, ki uravnavata imunski sistem, škroba in minerale kalij, mangan, baker in v manjši količini tudi magnezij in železo. Krompir ima v primerjavi s kruhom kar 30% nižjo energijsko vrednost in vsebuje 70% vode.

Krompirjeva zloženka z drobnjakom

Krompirjeva zloženka z drobnjakom – pripomočki

  • ročni strgalnik
  • peki papir
  • pekač velikost 12 x 32 cm

Krompirjeva zloženka z drobnjakom – sestavine

Za 4 osebe:

  • 1000 g krompirja
  • 35 g drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 jajci
  • 50 ml vode
  • 30 g masla
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Krompirjeva zloženka z drobnjakom – postopek

Neolupljen krompir umijemo, damo v posodo in zalijemo z vodo, da je pokrit. Pristavimo na štedilnik in ko zavre, ob zmernem vrenju kuhamo do mehkega. Kuhanega delno ohladimo in olupimo. Olupljenega na ročnem strgalniku na drobno nastrgamo, nastrgani krompir posolimo in ga rahlo počasi premešamo, da se sol enakomerno porazdeli.

Krompirjeva zloženka z drobnjakom

Drobnjak, ki smo ga nabrali na vrtu, preberemo in odstranimo slabe bilke in smeti, če je potrebno, ga speremo pod tekočo hladno vodo, ga razprostremo po čisti kuhinjski krpi ali papirnatem prtičku, da se posuši, nato pa ga s pomočjo noža ali škarij narežemo na 3 – 5 mm.

Krompirjeva zloženka z drobnjakom

Ozek, podolgovat pekač obložimo s peki papirjem in vanj naložimo polovico nastrganega krompirja, ki ga potresemo s polovico narezanega drobnjaka.

V manjši posodici razžvrkljamo dve jajci, in polovico prelijemo čez krompir z drobnjakom. Po želji in okusu čez lahko posujemo še poper.

Sedaj čez prvo plast v pekaču naložimo še drugo polovico nastrganega krompirja, dodamo drobnjak in prelijemo s preostankom razžvrkljanih jajc.

Krompirjeva zloženka z drobnjakom

Tako pripravljeno krompirjevo zloženko obložimo s tankimi rezinami masla, po želji popopramo. Navadno pečico segrejemo na 200 °C in ko je segreta, pekač s pripravljeno krompirjevo zloženko položimo na srednje vodilo v pečici.

Pečemo 35 – 40 minut, da dobi zlato rumeno barvo, nato jo vzamemo iz pečice in skupaj s peki papirjem položimo na kuhinjsko desko in počakamo 10 – 15 minut, da se delno ohladi, nato pa jo razrežemo na poljubno velike kose.

Krompirjeva zloženka z drobnjakom

Naj vam tekne ta zanimiva, vitaminsko bogata in zdrava priloga. Lučka Glaser

Zraven krompirjeve zloženke lahko ponudimo tudi vse vrste kuhanega ali pečenega mesa:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor